Ara llegint
El 60% dels rescats de muntanya són d’estrangers, i el 25% en llocs propers al Torrent de Pareis

El 60% dels rescats de muntanya són d’estrangers, i el 25% en llocs propers al Torrent de Pareis

El Grup de Rescat en Muntanya dels Bombers de Mallorca va ser mobilitzat en 320 serveis durant l’any 2022. Aquesta xifra suposa un increment del 40% respecte a les actuacions practicades l’any 2021. Un increment que s’explica, en part, per provenir d’un any en què encara hi havia restriccions a la mobilitat per causa de la pandèmia, però que també reprenen la tendència a l’alça de les actuacions del GRM en situacions de salvament i rescat.

El conseller executiu d’Hisenda i Funció Pública del Consell, Josep Lluís Colom, ha incidit avui en aquesta circumstància, en afirmar que “cada cop més el senderisme i el turisme de muntanya es converteix en atractiu turístic” i genera un major trànsit de visitants a les zones rurals i forestals de Mallorca.

Aquest increment de volum també comporta que “algunes de les persones accedeixin al medi forestal, a torrents o a cims sense l’equipament i la preparació física adequada”, segons ha assenyalat, un fet que els predisposa a no poder reaccionar adequadament davant de qualsevol incidència.

Molts d’estrangers

Les xifres també indiquen que 6 de cada 10 persones ateses en els rescats del GRM en 2022 eren estrangeres, i que en un 70% dels serveis s’ha hagut de precisar alguna casta d’atenció mèdica i del trasllat de les persones afectades. La majoria de les actuacions de 2022, gairebé un 25% s’han localitzat al municipi d’Escorca, en localitzacions properes al Torrent de Pareis. En canvi, també destaquen les actuacions a platges i litoral, amb un 15% del total de serveis, bàsicament per a rescat en zones de roques i trasllat de persones accidentades.  

Colom ha valorat l’alta “qualificació professional i la garantia de servei públic” que ofereixen els Bombers de Mallorca, i l’aposta del Consell de Mallorca per continuar potenciant aquest cos d’emergències.

El cap de servei de Bombers, Pedro Ladaria, ha recordat algunes de les mesures més indicades que s’han de tenir en compte a l’hora d’iniciar una excursió per a zones de muntanya, que tenen a veure amb la prevenció, la preparació, l’equipament correcte i l’adequació de les rutes escollides a les condicions físiques i tècniques de cada persona. Malgrat tot això, Ladaria ha alertat de les pràctiques de major risc i que comporten un elevat risc d’accidentalitat, com són el descens de torrents i cabals d’aigua, o les activitats d’escalada.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt