Ara llegint
Gran Canaria i la Serra de Tramuntana, dos espais naturals protegits amb moltes similituds

Gran Canaria i la Serra de Tramuntana, dos espais naturals protegits amb moltes similituds

Gran Canaria i la Serra de Tramuntana, dos espais naturals protegits amb moltes similituds

La consellera de Territori del Consell de Mallorca i vicepresident del Consorci Serra de Tramuntana Maria, Antònia Garcías, i el cap de servei tècnic d’aquest organisme, Josep Bernales, han participat aquest dissabte al II Fòrum Ciutadà Risco Caído y Espacios Sagrados de Montaña de Gran Canària, celebrat a la localitat de Tejeda. 

Aquesta jornada de debat ha tingut com a eix principal la sostenibilitat del territori, repte de present i futur. L’organització, el moviment ciutadà Risco Caído, ha convidat el Consorci Serra de Tramuntana per ser un exemple de bona gestió integral d’un territori extens i complex declarat Patrimoni Mundial per la Unesco. 

Durant la seva exposició, la consellera Garcías ha presentat la futura llei serra de Tramuntana, un text transversal que té com a objectiu definir els elements a protegir i atorgar rang normatiu totes accions amb incidència al territori. També ha presentat les principals iniciatives dutes a terme pel Consorci els darrers anys: la regulació del trànsit al far de Formentor els mesos d’estiu, el desenvolupament del distintiu Serra de Tramuntana per tal d’aportar valor afegit als productes autòctons o el programa educatiu ‘Aprenentatge i servei’ que apropa a les escoles els valors de la Serra. 

Per part seva, Josep Bernales, cap de servei del Consorci, ha detallat els estatuts del Consorci, l’organigrama i els òrgans de Govern, el pla de gestió i el projecte estratègic que ha començat a desenvolupar-se enguany per dinamitzar econòmicament dos dels municipis que més població estan perdent però, que per contra, més pressió turística guanyen, Estellencs i Banyalbufar. 

Fins a l’11% de la superfície

El paisatge cultural de Risco Caído y Espacios Sagrados de Montaña abraça l’11% de la superfície de Gran Canària, unes 18.000 hectàrees i engloba els municipis de Tejeda, Artenara, Gáldar i Agaete, al centre de l’illa, amb una orografia de penya-segats, barrancs i formacions volcàniques riques en biodiversitat. Respecte als nuclis costaners de l’illa, té poca població i un menor desenvolupament econòmic. 

Risco Caído ha estat inclòs en la llista de Patrimoni Mundial l’any 2019, amb una candidatura impulsada des del Cabildo de Gran Canària i el suport dels principals agents locals. Ara, és aquest moviment ciutadà qui acompanya les institucions a difondre els valors del seu paisatge i a protegir els elements patrimonials que el conformen. Entre les seves activitats es troba aquest segon fòrum per debatre sobre el present i el futur de la sostenibilitat –social, econòmica i mediambiental- del paisatge cultural.

L’any 2020 el Cabildo va crear l’Institut del Patrimoni Mundial i la Reserva de la Biosfera amb l’objectiu de garantir una gestió integrada de totes les accions que vetllin per la conservació de la zona. I el mes passat, el desembre de 2022, aquesta entitat va entrar a formar part de l’organització hispanoportuguesa Aliança dels Paisatges culturals. Una incorporació que es va materialitzar a l’Assemblea d’aquest organisme celebrada a Mallorca i organitzada pel Consell que ostenta la presidència de l’Aliança.

Des de Gran Canària es té el Consorci Serra de Tramuntana com a referent en la gestió del territori protegit, per la seva trajectòria al llarg dels més de 10 anys de vida i per totes les fites aconseguides, com són per exemple, les subvencions a particulars per conservar elements patrimonials, les subvencions a cooperatives i empreses agràries per impulsar el desenvolupament econòmicament de la zona, la coordinació d’accions de millora de serveis comunitaris o la difusió i promoció entre dels valors culturals de la Serra de Tramuntana com a Paisatge Cultural Patrimoni Mundial.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt