Ara llegint
Indignats Ma-10: “Trànsit fa tot el possible perquè el nostre problema no s’arregli”

Indignats Ma-10: “Trànsit fa tot el possible perquè el nostre problema no s’arregli”

Indignats Ma-10: "Trànsit fa tot el possible perquè el nostre problema no s'arregli"

La plataforma Indignats Ma-10 ha denunciat avui que la instal·lació de radars i càmeres de vigilància al segment de la carretera de la Serra de Tramuntana que va des del Monument fins al Túnel de Monnaber -en els municipis de Sóller i Fornalutx- és un disbarat per no situar-se en els punts problemàtics i sensibles d’aquest traçat.

Aquesta plataforma ciutadana va aconseguir -després de múltiples protestes- que el Consell de Mallorca anuncies la seva intenció de col·locar no menys de 32 aparells de mesurament i control. La Direcció General de Trànsit (DGT) i la Guàrdia Civil de Trànsit (GCT) indicaren que es farien càrrec de les que s’instal·larien a un sector de la Ma-10. En concret el comprès entre la rotonda del Monument i l’entrada nord-oest del Túnel llarg de Monnaber. És possiblement el punt més problemàtic i que ha generat més incidents de tota aquesta infraestructura. Poc després es va conèixer l’informe a on s’indicava a quins llocs la DGT tenia previst situar els dispositius.

Analitzat el document la plataforma va constatar que “… era un desbarat. Allà a on posava les càmeres la DGT era, exactament, allà o no hi havia cap problema.” Indignats Ma-10 ha elaborat un informe complet al qual ha tingut accés aquest mitjà. En ell descriuen la ubicació proposada per la DGT, la seva inadequació a la sinistralitat, tot suggerint millores i canvis que millorarien la seguretat dels usuaris de la via. Fins a vuit iniciatives i propostes que, segons el seu criteri, contribuirien a reduir les morts a l’esmentada via. El remeteren al Consell de Mallorca que, al seu torn, el facilità a la DGT i la GCT.

Una infracció comesa pels participants a la volta.

Ara com ara, la DGT ha ignorat completament la proposta, segons la plataforma. Ha iniciat les obres d’infraestructura per situar els aparells sense ni contestar a la documentació enviada. En paraules d’un dels seus representants, “la Guàrdia Civil passa absolutament de tot! S’estan instal·lant a llocs a on no serviran per res”.

A tall d’exemple esmenten que la DGT preveu una instal·lació a la recta de sortida de la rotonda del Monument en el punt quilomètric (PQ) 51,5. En el seu informe l’entitat cívica identifica aquest sector com de nul·la sinistralitat. Suggereixen situar un al PQ 51,0 i altre al 50,3. El primer cobriria les sortides del Parc de Bombers i el CEIP Es Puig. El segon protegiria un revolt de molt alta sinistralitat. Estimen que la seva proposta defensaria la vida dels servidors públics, de les famílies i els seus infants alhora que eliminaria un punt a on s’han produït greus accidents amb danys a les persones d’enorme magnitud.

Les matrícules dels motoristes

La iniciativa ciutadana admet que la DGT ha previst cobrir un punt especialment problemàtic com és el Mirador de Ses Barques. Però indiquen que -per la seva previsible ubicació dins la mateixa corba- segurament no detectaria la major part de les infraccions. Cal recordar que la posició del dispositiu és crítica a l’hora d’identificar als possibles infractors. Especialment, les dels motoristes que, en la seva opinió, són el col·lectiu més problemàtic en l’actualitat. Les petites matrícules se situen únicament en la part posterior de la motocicleta. En un angle diferent del vertical poden ser difícils –per no dir impossibles- de distingir per identificar un vehicle inclinat en un revolt.

La documentació aportada estudia altres punts d’alta sinistralitat i conflictivitat com Encreuament i desviació cap a Fornalutx, el Tunelet, la zona recreativa de la Comuna de Fornalutx i el Túnel de Monnaber.

“Nosaltres tenim localitzades totes les corbes on hi ha hagut més morts i més accidents” afirmen des d’Indignats Ma-10. Allà a on es produeixen un gran nombre d’infraccions no hi ha cap càmera. Hi ha una càmera una mica més avall i un altre un poc més amunt. Hem arribat a la conclusió -ens ha costat molt- que la Guàrdia Civil de Trànsit fa tot el possible per tal que això no s’arregli” conclouen.

La plataforma Indignats Ma-10 denuncia la dramàtica situació que viuen els veïnats d’aquesta emblemàtica via que discorre al llarg de tota la Serra de Tramuntana. Els renous generats per motoristes i automobilistes amb comportaments incívics i il·legals fan impossible que puguin gaudir de les seves llars i espais privats. En la seva opinió es vulneren normatives i drets reconeguts en l’àmbit europeu. Alhora es posen en perill les seves vides, les de les seves famílies i les dels milers de conductors que respecten la normativa. Les seves accions més destacades han consistit a tallar la carretera Ma-10 a l’altura de Banyalbufar i organitzar protestes davant la seu de la DGT a la capital balear.

Desídia

La plataforma denuncia repetidament l’aparent desídia i falta d’actuació per part de la DGT, la Guàrdia Civil de Trànsit i la Delegació del Govern Central a les Illes Balears.

La darrera evidència d’aquesta situació l’experimentaren amb la celebració el passat diumenge de la 48ena edició de la Volta Internacional a Mallorca en Moto. Aquest esdeveniment va reunir més de 6.000 participants que feren servir la Ma-10 com a itinerari puntuable per la Copa d’Espanya de Moto turisme. En imatges facilitades per Indignats Ma-10 s’observen innombrables infraccions de trànsit en un segment de pujada cap al Mirador de Ses Barques. Avançaments en línia continua, avançaments al límit que obliguen a frenar i desviar-se als altres vehicles, velocitats presumptament il·legals, accelerades i renou són algunes de les més destacables. En paraules d’un testimoni presencial “en un minut he vist cinc irregularitats i situacions de perill.” Les inscripcions per aquest esdeveniment oscil·laven entre els 175 euros i els 37 euros. Això implica un volum de negoci -només amb inscripcions- que podria arribar al milió d’euros.

En el moment de redactar aquesta notícia no s’ha rebut resposta als intents de contactar amb el gabinet de comunicació de la GC de les Balears per tal de recavar la seva opinió i contrastar les informacions.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt