Ara llegint
L’antropòloga Empar Bosch analitza el paper de les dones pageses com a reclam turístic

L’antropòloga Empar Bosch analitza el paper de les dones pageses com a reclam turístic

Aquest mes de maig comencen les dues beques de recerca que ha llançat Casa Planas sobre el concepte de paisatge. Enguany, el Centre de Recerca i Cultura Contemporània aposta per l’anàlisi del paisatge des de la cultura visual, els fons de l’Arxiu del turisme i els estudis antropològics.

L’objectiu d’aquestes beques és indagar sobre les relacions entre gènere, paisatge i turisme.

Un dels eixos temàtics del projecte és la intersecció entre gènere, paisatge i turisme, que s’articula en el capítol “Dones fent paisatge”, cocoordinat per Casa Planas i l’associació Tramuntana XXI.

“Dones fent paisatge” pretén investigar, des de la perspectiva de gènere, i a través de la tècnica de les històries de vida i l’anàlisi documental, el paper de les dones pageses i rurals com a reclam turístic, d’una banda, i del seu paper real en la construcció del paisatge (especialment a la Serra de Tramuntana) i altres interseccions com l’ecologisme, la tecnologia, la comunicació, la identitat i la història. Els resultats d’aquesta recerca seran una sèrie d’entrevistes, que es presentaran a través d’una exposició. 

Empar Bosch (Mallorca) ha estat l’antropòloga seleccionada per recollir les històries de vida en el marc de treball de la Serra de la Tramuntana (Patrimoni de la humanitat) en contrast amb la representació turística de la pagesa tan present a l’Arxiu Planas.

D’altra banda, en la línia de “Paisatges Expandits”, l’artista visual Gadea Burgaz (Madrid, recentment becada a l’acadèmia Espanyola de Roma), desenvolupa un projecte artístic que relaciona la representació del paisatge a l’Arxiu Planes amb la comunitat de veïns d’un poble rural de França (Calce) a través de targetes postals.

Els resultats de les investigacions es presentaran a l’octubre el Festival Panoràmic gràcies al suport econòmic d’organitzacions com l’Euroregió Pirineus Mediterrània, Consorci de la Serra de Tramuntana i Caixa Colonya, així com la col·laboració de Tramuntana XXI i organitzacions internacionals com Inland – Campo Adentro.

Projectes en procés

El programa Paisatges Expandits consisteix a impulsar una sèrie d’accions culturals que ens ajudin a conèixer i relacionar-nos amb la representació visual i simbòlica del modelatge del territori. Explora el concepte de territori amb una visió més àmplia que inclou la zona euroregional (Occitània, Catalunya i Illes Balears). A través d’una residència itinerant en col·laboració amb el Centre d’Art 3C a Calce, El Centre d’Art Roca Umbert.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt