Ara llegint
L’Editorial Alpina demana expedients disciplinaris per a dos funcionaris de la Conselleria de Medi Ambient

L’Editorial Alpina demana expedients disciplinaris per a dos funcionaris de la Conselleria de Medi Ambient

Dos funcionaris adscrits al grup d’Agents de Medi Ambient (AMA) de la conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern Balear, podrien haver comès, segons escrit presentat davant la conselleria per l’Editorial Alpina, infraccions greus o molts greus com a autors d’accions com l’incompliment del deure de fidelitat a la Constitució i a l’Estatut d’Autonomia, l’emissió d’informes manifestament il·legals que causen perjudici a la ciutadania i la vulneració dels principis d’igualtat, de seguretat jurídica i del dret fonamental a la llibertat d’expressió, drets fonamentals que especialment els funcionaris han de salvaguardar.

Així ho afirma l’escrit que l’Editorial Alpina ha presentat i registrat davant la Conselleria de Medi Ambient avui, en el que es demana l’obertura d’un expedient disciplinari als funcionaris que varen redactar l’acta. Aquesta proposta de sanció,  per l’elaboració de mapes de la Serra de Tramuntana, ha aixecat una enorme polseguera i el rebuig unànime de quasi tots els col·lectius vinculats a la natura i la muntanya, arribant fins i tot més enllà del territori nacional.

En aquest document, es qualifica d’il·legal la publicació de mapes amb senders dins les zones d’exclusió de la Serra de Tramuntana i podria suposar un pas previ a una possible sanció. Si es confirmés aquest extrem, l’Editorial hi presentaria un recurs, ja que atempta contra el dret bàsic a la llibertat d’informació consagrat a la Constitució. Amb la seva presentació, l’Editorial intenta restablir la seva credibilitat i demostrar que l’acta no té base legal. Destaquen que no és un acte de venjança sinó de justícia que posa el focus en els estaments inferiors de la conselleria que varen redactar, preparar i tolerar aquesta presumpta il·legalitat. L’Editorial Alpina, denunciant del fet, vol evitar que aquest presumpte abús de poder, fet sense advertiment previ, es pugui repetir en el futur, ja que són moltes les polèmiques que un petit grup de funcionaris han protagonitzat amb el col·lectiu muntanyenc.

Editorial Alpina vol restablir el bon nom del cos dels Agents de Medi Ambient en la seva meritòria tasca de protecció del medi natural. L’Editorial tanca així tota la polèmica generada per aquesta acta i emplaça als tècnics a assolir els acords necessaris per seguir fent dels mapes una eina imprescindible per a tots.

Un agent de Medi Ambient en un moment de vigilància. (Foto: Facebook Agents de Medi Ambient)

El règim disciplinari de la Llei de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic, en el seu títol VII, preveu per aquests casos, segons la denúncia presentada,  la separació del servei, l’equivalent a un acomiadament disciplinari en el règim laboral no funcionarial, així com suspensions de sou i feina de fins a sis anys, tant pel que han comès la infracció com per a tots aquells que encobreixin les faltes consumades molt greus o greus, quan dels actes esmentats en derivi un dany greu per a l’Administració o els ciutadans. Com a primera mesura, l’esmentat règim disciplinari proposa la suspensió temporal dels funcionaris investigats mentre es fa la instrucció de l’expedient que, amb posterioritat, ha de ser avaluat per l’òrgan sancionador.

Una gran polèmica

La polèmica despertada amb el cas Alpina, que va generar el que ja es coneix com a Revolució dels Mapes, va obligar al conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir a intervenir per disculpar-se i donar explicacions a Marti Nadal, director de l’editorial Alpina. Per donar resposta a les peticions, es va acordar mantenir reunions entre la Federació Balear de Muntanya i Escalada i la Direcció General de Biodiversitat i Espais Natural, responsabilitat de Llorenç Mas, al màxim nivell per donar resposta a les posicions del sector que entén que la conselleria i un grup dels seus funcionaris no atenen les seves propostes, criminalitzen i persegueixen les seves activitats i actuen com agents dels interessos de grans propietaris i entitats suposadament conservacionistes que col·laboren amb aquests. La plataforma Units per Conservar (UxC) s’ha mostrat extremadament critica amb la actitud de la conselleria i ha demanat la derogació del Pla d’Ordenació de Recursos Natural de la Serra de Tramuntana per, segons ells, la manifesta arbitraria zonificació mancada en moltes ocasions de suport tècnic i científic i que just afavoreix els interessos d’alguns propietaris. 

La confiança amb Llorenç Mas està sota mínims per part dels grups afectats després de que, tot i que va mantenir una conversa amb Martí  Nadal, en la que va admetre que no hi  havia hagut comunicacions prèvies per intentar trobar una solució amistosa, havia afirmat el contrari als mitjans públics (premsa, TV) uns dies abans. Ahir mateix Llorenç Mas va reiterar a IB3 Ràdio que havien existit contactes informals (Facebook) i qualque correu electrònic. No deixa de sorprendre aquesta dualitat entre lo comentat a mitjans públics i lo afirmat en entorns privats.

Fonts jurídiques, consultades per aquest medi, destaquen la qualitat tècnica de l’escrit d’Alpina, tot indicant que l’administració podria incórrer en supòsits il·legals en el cas de no donar curs i iniciar el procediment.

Foto destacada: Facebook Agents de Medi Ambient)

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt