Miquel Gual: “No pots canviar les teulades d’un porxo del Barranc de Biniaraix, però sí que pots arrabassar una olivera de 1.500 anys i dur-la allà on et passi pel nas”

La Cooperativa Agrícola Sant Bartomeu, de Sóller, ha commemorat el 125è aniversari de la seva fundació. Ho ha fet amb un acte íntim, al qual hi han acudit socis, treballadors, antics directius, simpatitzants i algunes autoritats locals i autonòmiques.
Els assistents varen tenir l’oportunitat de sopar de pa amb oli i de compartir una vetllada durant la qual es va projectar la pel·lícula “El olivo”, d’Iciar Bollaín, amb la qual la directiva de l’entitat va voler fer un crit d’atenció sobre la desprotecció de les oliveres mil·lenàries de la Serra de Tramuntana.
De cara a l’any que ve, el president de la institució centenària, Miquel Gual, ha anunciat una nova celebració: la del centenari de la primera tafona de la Cooperativa.
Amb la celebració, Miquel Gual ha volgut reivindicar la necessitat de protegir les oliveres de la Serra de Tramuntana: “La Llei Serra les volia protegir, però ara mateix està aturada. En aquest moment no hi ha catàleg, ni protecció; és a dir, que no pots canviar les teulades d’un porxo del Barranc de Biniaraix, però sí que pots arrabassar un arbre de 1.500 anys i dur-lo allà on et passi pel nas”.
Per a Gual les antigues oliveres que configuren el paisatge de la Serra de Tramuntana representen “un patrimoni del qual no en som conscients”. “Les oliveres són éssers vius titànics, que han lluitat i s’han revinclat durant segles per continuar aportant-nos aliment; i no són monuments per col·locar devora una piscina”, sosté.
El president de la Cooperativa de Sóller ha explicat que “l’altre dia vaig anar a fer una conferència a Andratx i vaig saber que l’olivera de Cort l’havien arrabassada d’una finca d’Andratx. Aquell és el seu medi i en aquella marjada és allà on hauria d’estar, amb tota la protecció del món”. Comenta que “el Consorci Serra de Tramuntana ha fet moltes coses bones, però fa falta encara protegir les oliveres i elaborar un catàleg dels exemplars que són mil·lenaris”.
Els 125 anys
Sobre la Cooperativa de Sóller i el seu aniversari, Gual ha dit que “estam immersos en un procés de creixement i modernització i mai no havíem tengut tants de socis i de socis col·laboradors. Tampoc mai la Cooperativa havia estat tan decisiva en la vida social del nostre poble, amb esperit de servei”.
A més, Miquel Gual considera que hi ha un retorn dels pagesos a la terra, malgrat que no sigui a temps complet, com a professió. La prova d’aquest fet, segons diu, és la gran quantitat de bocins de muntanya a la comarca de Sóller on s’han eliminat els pins invasors i s’ha recuperat l’olivar. “Això és molt bo de cara a evitar els incendis forestals”, defensa.
Sobre els reptes de la Cooperativa per als propers anys, Gual defensa, d’una banda, “donar servei al pagès de muntanya i mantenir-nos líders en les dues denominacions d’origen (Oli de Mallorca i Oliva de Mallorca), tot i que de cada vegada ens compareix més competència”; i de l’altra “posicionar-nos en el sector del cítric perquè ncara no estam on hauríem d’estar”.
La Cooperativa ha regalat durant els darrers anys més de 10.000 arbres als associats i en cinc anys té el repte de triplicar la producció i passar d’1 a 3 milions de quilos de taronja. “I el nostre compromís és el de comprar i comercialitzar tota la producció; no podem fallar al pagès que ha fet ressembra”, conclou Gual.
FOTO: @CRONOSCREENS