Una creuada contra els muntets de pedres… a vegades més aviat muntanyetes
El Paratge Natural de la Serra de Tramuntana ha advertit de les conseqüències negatives que comporta la creació de munts de pedres en el medi natural. Posa com a exemple munts de més d’un metre d’alçada que s’han localitzat a la finca pública de Son Moragues, a Valldemossa, o fletxes de més de quatre metres de longitud que hi ha prop de cala en Basset, a Andratx.
De fet, les autoritats han desmuntat aquests caramulls a les finques públiques i les han substituït per senyalització oficial, i conviden la ciutadania a avisar en cas de trobar aquestes construccions.
Des del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana adverteixen que aquests munts de pedres no són fites, sinó creacions que alteren l’entorn i perjudiquen el medi ambient, de la mateixa manera que ho fan els conjunts de pedres apilades que proliferen a alguns indrets de la costa i de vegades també per la muntanya.
Recorden que aquesta pràctica té unes implicacions no sempre evidents però de gran rellevància per a la natura. Entre elles esmenten que perjudica la gea, és a dir, que el sòl perd estructura, se’l deixa exposat a vents i escorrenties, i s’afavoreix l’erosió, ja que les pedres retenen la terra i crear un munt significa desprotegir-la.
Esmenten també que aquesta activitat perjudica la flora: la vegetació queda desprotegida del vent, perd humitat i arrelament. Les pedres retenen l’humitat atmosfèrica i l’aigua de pluja que les plantes necessiten, eviten que les arrels quedin a l’aire per la pèrdua de sòl.
També perjudica la fauna: larves i adults d’invertebrats, dragons i altres espècies perden hàbitats on viure i refugiar-se, amargar-se per caçar o no ser caçats, posar ous… Molts animals troben el seu lloc davall les pedres i entre els forats de les pedres, expliquen en un comunicat emès a les xarxes socials.
Per últim adverteixen que aquesta pràctica distorsiona el paisatge, ja que es desfigura de manera molt evident. Per altra banda, fletxes i munts gegantins s’allunyen molt de la tipologia de la fita tradicional (unes poques pedres per marcar l’itinerari) i la «moda» de fer monticles importada d’altres cultures no té utilitat ni sentit en la nostra, expliquen.
Acaben el seu missatge demanant que “deixem les pedres al seu lloc! Ajudem a la conservació dels espais naturals”.
#Foravila