Atemptat contra el jaciment arqueològic Es Pou Celat
Uns desconeguts han realitzat una pintada vandàlica al jaciment arqueològic d’Es Pou Celat al municipi de Porreres. L’agressió es va detectar el dijous dia 28 en advertir-se la presència de la inscripció feta amb pintura vermella sobre una de les pedres de la murada del mil·lenari poblat.
La troballa ha causat estupor i indignació entre els habitants del municipi d’Es Pla. De forma especial en l’equip de tècnics i voluntaris que, els darrers anys i amb la col·laboració del consistori porrerenc, han treballat en la recuperació del patrimoni prehistòric i arqueològic del municipi, donant a conèixer els diferents jaciments porrerencs. Les feines de recuperació d’aquest indret s’han desenvolupat des de 2017. En una publicació feta a xarxes socials, el grup d’Arqueologia Porreres ha manifestat “Condemnam enèrgicament els actes vandàlics que s’han perpetuat al poblat Talaiòtic des Pou Celat. Actes com aquests, embruten, espenyen i posen en perill el nostre patrimoni cultural i arqueològic. Hem de ser més conscients de la importància de tenir cura del nostre patrimoni, per poder continuar gaudint d’ell en les millors condicions.”
La regidoria de cultura del consistori porrerenc, tan bon punt ha tingut coneixement de la situació, ha activat els procediments necessaris per posar-ho en coneixement del departament de Patrimoni del Consell de Mallorca. L’objectiu és recuperar de la millor forma, tècnicament acurada i respectuosa amb el patrimoni, la situació anterior. L’ajuntament té previst interposar denúncia davant la Guàrdia Civil.
Cal recordar que aquest tipus d’activitats estan penades per la llei. L’article 323 del vigent Codi Penal estableix que els danys produïts en béns de valor històric, artístic, científic, cultural o monumental, o en jaciments arqueològics, terrestres o subaquàtics, així com el seu espoli, es castiguen amb pena de presó de sis mesos a tres anys o multa de 12 a 24 mesos. La benemèrita disposa d’una unitat especialitzada en la persecució d’aquest tipus de delictes.
Els atemptats contra el patrimoni arqueològic han estat especialment greus a la nostra illa. Just a l’agost, dues de les torres de defensa del municipi d’Andratx varen ser vandalitzades amb pintades. La mateixa situació s’ha repetit a les murades de Palma, destacant les realitzades al Baluard del Príncep, poc després de la seva inauguració.
Poblat talaiòtic Es Pou Celat
El jaciment del Pou Celat és un indret molt conegut pels habitants del municipi gràcies a la seva situació. La carretera del Camí de Son Mesquida discorre en paral·lel a les imponents restes de la seva murada ciclopia. Està situat a la vora d’un pou medieval conegut com a Es Pou Celat, d’on agafa el nom.
Es troba dintre d’un solar de forma rectangular amb una disposició nord-oest/sud-est en el seu eix principal. El conformen les restes mínimes que han perdurat d’un poblat prehistòric. Es conserva, per una banda, el seu element més vistós, un llenç de murada post talaiòtica ciclopia de 37 metres, parament intern i extern. L’extern es crea a partir de grans pedres verticals, que segons el tram són de majors o menors dimensions, assentats sobre un sòcol de pedres rectangulars.
D’altra banda, a la part interna es conserven dos àmbits d’habitat. El primer d’aquests va ser classificat, com una habitació de planta quadrangular posterior a la construcció de la murada de 36,5 m². El segon, parcialment excavat i situat a la part sud-est del jaciment, ha estat classificat com una zona porticada. Està inclòs en el catàleg patrimonial del municipi.