Ara llegint
Convocats els Premis Artesania de Mallorca 2023

Convocats els Premis Artesania de Mallorca 2023

Convocats els Premis Artesania de Mallorca 2023

Fins al 23 de novembre, els artesans de l’illa que compten amb carta d’artesà poden presentar les seves obres per optar als Premis Artesania 2023, convocats pel Consell de Mallorca. La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, ha explicat que es tracta de “l’edició millor dotada de la història dels premis, amb un total de 35.000 euros distribuïts en set guardons”. 

La dècima edició dels Premis Artesania de Mallorca arriba enguany amb canvis: el guardó més rellevant serà el Premi Artesania de Mallorca, que atorgarà 7.000 euros a l’artesà que presenti una obra de qualitat i sostenibilitat inigualable. El director insular d’Artesania, Pere Ferrer, ha presentat avui aquesta gran novetat i ha destacat que “se cerca reconèixer el producte que, més enllà de la seva confecció, reflecteixi una profunda consciència mediambiental en tota la cadena de producció”. Ferrer ha detallat que aquest premi, fins a la passada edició, rebia el nom de Premi Artesania Sostenible i estava dotat amb 2.000 euros: “no només seguim apostant per la sostenibilitat en l’artesania, sinó que la potenciam”, ha assegurat. 

Les categories dels Premis Artesania de Mallorca continuen amb el Premi Tradició Artesana, Premi Disseny i Innovació Artesana i el Premi a la Promoció Artesana. Els tres guardons, ha explicat el director insular, estaran dotats amb 5.000 euros cada un. Cal destacar que el Premi Tradició té per objecte guardonar les obres desenvolupades pel seu autor o autora amb criteris d’originalitat i singularitat i inspirades en el passat artesà. Pel que fa al Premi Disseny i Innovació Artesana, es pretén premiar a aquells artesans que creïn les seves peces una a una, amb un nivell alt d’excel·lència, tant en els materials, com en l’execució però amb un disseny contemporani. I finalment, el Premi a la Promoció Artesana, una de les novetats d’aquesta edició, reconeixerà els programes, campanyes o iniciatives de promoció i comercialització de l’artesania que hagin contribuït al prestigi i visibilitat del producte artesà.

També hi haurà dos guardons que comptaran amb 4.000 euros cada un i que són novetat d’aquesta dècima edició: el Premi Gastronomia Artesana, enfocat a promocionar l’alimentació artesana que manté la tradició de les receptes pròpies de l’illa i la potenciació de l’alimentació saludable amb productes propis de Mallorca, i el Premi Moda Artesana, un premi que vol reconèixer els valors de la moda artesanal, de roba i accessoris que estan produïts un a un, que dona lloc a peces úniques i d’alta qualitat, amb atenció al detall i amb dissenys únics. 

Hi haurà un setè guardó anomenat Premi Impuls: amb 2.000 euros es valorarà el relleu generacional a l’artesania de Mallorca. L’objectiu és potenciar l’accés de nous talents al sector i la seva professionalització, així com, estimular la creativitat dels estudiants d’escoles i institucions educatives del sector artesà de Mallorca. De fet, per concursar en aquesta categoria no és necessari disposar de la carta d’artesà, sinó  que s’haurà d’acreditar ser alumne de centres de formació o institucions educatives relatius als oficis artesans. Finalment, hi haurà tres Premis accèssits, amb una dotació de 1.000 euros cada un, per fer reconeixements especials a aquells participants que, malgrat que no hagin estat premiats en la seva categoria, el jurat ha considerat que la seva candidatura es mereix un reconeixement.

Una edició amb canvis consensuats

El director insular d’Artesania, Pere Ferrer, ha destacat que totes les novetats d’enguany han estat consensuades amb el sector: durant els darrers mesos, el Consell de Mallorca s’ha reunit amb els artesans per escoltar les seves reivindicacions i necessitats. Ferrer ha assegurat que el seu objectiu és potenciar i impulsar l’artesania i per això continuaran fent feina de la mà. 

Una altra de les novetats d’enguany, ha explicat Ferrer, és la desaparició del Premi Dona Artesana. El motiu d’aquest canvi és que “la dona ja juga un paper fonamental al sector de l’artesania i ha de ser guardonada per la seva feina de qualitat, més enllà del seu gènere”, ha dit el director insular. De fet, ha detallat que l’any passat sis dels nou premis que es van donar els varen guanyar dones, és a dir, per cada home guanyador va haver-hi dues dones guardonades.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt