Ara llegint
Eivissa promou per Tots Sants els panellets d’ametlla

Eivissa promou per Tots Sants els panellets d’ametlla

El departament de Medi Rural i Marí del Consell Insular d’Eivissa ha posat en marxa la campanya específica ‘Això Sí, és d’Eivissa! Panellets amb ametlla d’Eivissa’, dins del marc general de la campanya ‘Això Sí, és d’Eivissa’ per a la promoció del producte local. Aquesta campanya distingeix els panellets fets amb ametlla de l’illa amb un identificatiu especial i que serà visible als forns col·laboradors: Can Vadell, Can Bufi i Can Coves. Durant aquest dies i a la festivitat de Tots Sants, quan és tradicional el consum dels panellets, els consumidors podran degustar aquest dolç festiu elaborat íntegrament amb ametlla eivissenca. La presentació de la campanya ha tingut lloc a la trencadora d’ametlles a la Cooperativa Agrícola de Sant Antoni, i hi han participat Juan Antonio Prats, gerent de la cooperativa, Miguel Pérez, director comercial de Frutos Secos Ibiza, i representants dels forns participants a la campanya, Can Bufí, Can Coves i Can Vadell.

El director insular de Medi Rural i Marí, Joan Marí, ha explicat que el cultiu de l’ametlla “va molt a menys des de fa uns anys i necessitem iniciatives com aquestes per animar a la gent a cultivar-la i recuperar uns dels nostres cultius tradicionals”. Actualment diferents productors han sol·licitat un ajut, pendent de resoldre, per a plantació d’ametllers a Eivissa amb més de 1000 arbres, entre ells més de 450 de la Cooperativa Sant Antoni, una altra plantació al Pla de Corona i un jove agricultor, entre els més importants. En poc temps les velles plantacions ja deixaran de produir, i només les noves plantacions podran subministra d’un fruit que ha acompanyat als illencs des de la seua arribada amb els fenicis.

Ametllers en regressió

I és que, tal com ha assenyalat el tècnic en promoció alimentaria del Consell d’Eivissa, Josep Lluis Joan, l’ametller a Eivissa està en forta regressió i només es poden plantejar noves plantacions si els preus de compra surten del mercat internacional de granel, “i per això és fonamental crear un canal de comercialització al detall en mercats locals que permetin pagar preus que compensin al productor i incentivin les noves plantacions”. Per aquest motiu, la promoció del consum d’ametlla d’Eivissa a través de productes tradicionals com els panellets, i concretament com la campanya que s’ha presentat d’Això Si Panallets amb ametlla d’Eivissa, o la salsa de Nadal, és l’única manera que un producte de gran qualitat com és l’ametlla eivissenca pugui diferenciar-se front a ametlles de baix cost de plantacions intensives, però de menor sabor i dolçor.

Juan Antonio Prats ha agraït tant al Consell d’Eivissa com als forns col·laboradors la seva participació “que ve en un moment en què hem de prendre noves accions per fomentar el consum d’un cultiu que va a la baixa”. Els ametllers tradicionals conreats en secà i sense renovació, estan arribant al límit biològic de vida i es van envellint, amb unes produccions mínimes. Enguany la Cooperativa de Sant Antoni ha recollit 7 tones, quan l’any abans varen ser prop de 20, i en els darrers anys es situava al voltant de les 100 tones. Prats ha animat als pagesos a que confiïn en les noves iniciatives que s’estan prenent per a fomentar el cultiu de l’ametlla i substituir els arbres vells per uns de nous, un objectiu que el comercialitzador de l’ametlla de la Cooperativa Agrícola de Sant Antoni, Miguel Pérez de Frutos Secos Ibiza, també ha indicat com a prioritari: “hem de ser capaços d’animar als productors locals per a recuperar un conreu tan rellevant i tradicional a la nostra illa, un producte de gran qualitat i molt preuat”.

Estela Riera, gerent del Forn Can Coves, ha explicat que és la primera vegada que s’uneixen a aquesta iniciativa de fer panellets amb ametlla eivissenca “i és una acció que volem fer extensible a altres productes, sempre que puguem farem ús del producte local, productes propis de les nostres illes”.

L’ametlla d’Eivissa és molt preuada per la seva dolçor i es destinava tradicionalment als dolços de luxe com els panellets o la Salsa, per ser un producte molt saborós. Enguany, es calcula que entre els tres forns participants a la campanya s’utilitzaran uns 500 quilos d’ametlla eivissenca.

#Foravilaverd

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt