Ara llegint
Joan Company, director de la Coral Universitat, Medalla Ramon Llull

Joan Company, director de la Coral Universitat, Medalla Ramon Llull

Joan Company, director de la Coral Universitat, Medalla Ramon Llull

El Consell de Direcció de la Universitat de les Illes Balears ha concedit la Medalla Ramon Llull de la UIB al santjoaner Joan Company Florit, en reconeixement a la seva dedicació i entrega com a fundador i director de la Coral de la Universitat de les Illes Balears (1977-2023) i director de la Parturoteca i Centre de Documentació Musical de la UIB.

El rector de la UIB, doctor Jaume Carot, li va lliurar la medalla a l’inici del concert de celebració del 46è aniversari de la Coral UIB, que va tenir lloc divendres a la basílica de Sant Francesc, Palma.

Joan Company Florit

Joan Company Florit (Sant Joan, Mallorca) és un dels directors amb més presència en els circuits corals més importants d’Espanya. Ha dirigit, entre d’altres, l’Orfeó Donostiarra, la Coral Nacional d’Espanya, el Cor de Radiotelevisió Espanyola, el Cor de la Comunitat de Madrid, el Coro da Camera Italiano… i ha estrenat obres corals de D. G. Artés, J. Busto, J. Domínguez, A. Martorell, A. Parera Fons, J. Vila, J. L. Turina, etc. També, amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, ha estrenat obres d’A. Martorell, J. Martorell i J. Valent.

També ha dirigit l’Orquestra Simfònica d’Astúries, l’Orquestra de Cambra Reina Sofia, la Jove Orquestra Nacional d’Espanya (de la qual fou director assistent en la producció de L’Atlàntida, de Falla), l’Orquestra de la Universitat de Portland (Oregon, EUA), la Camerata Anxanum (Itàlia), l’Orpheon Consort de Viena, l’Orquestra Simfònica de Galícia, etc. A més, ha col·laborat amb directors com T. Pinnock, Víctor Pablo, S. Mas, J. Pons, F. P. Decker, A. Zedda, A. Ros Marbà, C. Hogwood, M. A. Gómez Martínez, K. Penderecki, N. Santi, J. López Cobos, T. Koopman, R. Egarr, E. Inbal, D. Slobodeniouk i L. Maazel, entre molts altres.

Des de l’any 1999 és el director artístic de la Coral de l’Orquestra Simfònica de Galícia (OSG), amb el qual ha preparat un extens i variat repertori simfonicocoral (entre d’altres, totes les simfonies de Mahler), operístic (Mozart, Donizetti, Rossini, Txaikovski, Puccini, Verdi, Wagner…) i a capella, que ha permès a la Coral de l’OSG participar en ambiciosos muntatges artístics d’alt nivell i, a la vegada, promoure un projecte coral amb la creació de los Niños Cantores de la OSG (2000) i del Coro Joven de la OSG (2005). El 2016 fou convidat al 51è Festival Internacional de Cant Coral de Barcelona, on dirigí, al Palau de la Música Catalana, l’obra El mirador, per a cor i orquestra, de Josep Vila.

Però la seva faceta coral més reconeguda és la de director fundador de la Coral Universitat de les Illes Balears, que va contribuir a fundar l’any 1977 i amb la qual ha aconseguit reconeixements artístics importants, tant a les Illes Balears com a la Península i a l’estranger: creació de les corals filials (deu agrupacions); premis a concursos corals (Tolosa, Atenes…); actuacions a les sales de concerts principals d’Espanya i a festivals importants d’Europa i d’Amèrica; col·laboracions amb les orquestres més importants d’Espanya i d’Europa; enregistraments discogràfics; divulgació del patrimoni coral de les Illes Balears, etc. Per exemple, amb el grup Poema Harmònic, i amb la seva direcció, ha sortit al mercat l’enregistrament de la Missa de Pau Villalonga (+1609), primer mestre de capella de la Catedral de Mallorca.

Llicenciat en Història General, estudià direcció coral amb P. Cao, M. Cabero i O. Martorell (amb cursos a Espanya, França i Bèlgica). Va ser professor de música d’institut (fou el número 1 de la seva promoció, el 1985). Treballa a la Universitat de les Illes Balears (UIB) com a director de la Coral UIB, del grup de cambra Poema Harmònic i de la Partituroteca i Centre de Documentació Musical de la UIB. També és fundador, director i professor dels Cursos Internacionals de Música de la UIB (1977) i de les Colònies Musicals d’Estiu a les Balears (1995). Ha publicat nombrosos estudis i articles sobre música i músics de les Illes Balears a llibres, enciclopèdies i revistes especialitzades; també ha col·laborat amb institucions musicològiques espanyoles i estrangeres.

Entre les distincions rebudes, cal esmentar el premi Rotary Mallorca (Humanitats, 1995-96), el premi Gabriel Alomar (2001) de l’Obra Cultural Balear, el premi Rotary Ramon Llull (2011) i el Siurell de Plata als valors culturals (2020).

Medalla Ramon Llull

La Medalla Ramon Llull és una de les màximes distincions de la Universitat de les Illes Balears. La concedeix el Consell de Direcció de la UIB i té la finalitat de premiar mèrits excepcionals i donar una prova de l’alta estimació de què s’han fet mereixedores les persones físiques o jurídiques, privades o públiques, que hagin destacat en el camp de la investigació científica, de la docència, en el cultiu de les arts o les lletres, o que de qualque manera hagin prestat serveis extraordinaris a la Universitat de les Illes Balears.

La Medalla Ramon Llull, que és platejada, duu una banda oval exterior envoltada per un cordó amb la llegenda en baix relleu «Universitas Baliarica». Al centre de l’oval, un escut rodó en relleu sobre un fons matisat, amb quatre barres i mitja lluna al centre amb les puntes mirant avall. A la part inferior, ones. El revers consta d’una banda oval exterior, vista en vertical, envoltada per un cordó amb la llegenda «Universitat de les Illes Balears». Al centre, una placa en relleu amb forma de pergamí sobre un fons matisat amb la llegenda «Medalla Ramon Llull», el nom del guardonat i la data de concessió de la medalla.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt