Ara llegint
La Càtedra de la Mar Iberostar atorga dotze beques a alumnes i joves investigadors de la UIB

La Càtedra de la Mar Iberostar atorga dotze beques a alumnes i joves investigadors de la UIB

La Càtedra de la Mar Iberostar Universitat de les Illes Balears ha atorgat dotze beques a alumnes i joves investigadors de la Universitat de les Illes Balears per a la recerca, conservació i gestió del medi marí. Les beques es concedeixen al treballs fi de grau i fi de màster, així com a projectes de recerca i mobilitats de doctorat. L’acte ha estat presidit pel Rector de la UIB, el doctor Jaume Carot, i la directora de Sostenibilitat d’EMEA del Grup Iberostar, Sandra Benbeniste. Els guanyadors escollits pel comitè per a la selecció de les beques Càtedra de la Mar Iberostar són els següents:

Beques als treballs de fi de grau (TFG), dotades amb 750 euros cada una: 

  • Aina Sureda Cardell: «Avaluació de l’erosió dels dipòsits de carboni de les praderies de posidònia oceànica de les illes Balears provocada pel temporal Glòria»
  • Pere Miquel Mir Rosselló: «Variació de l’estrès oxidatiu al llarg del cicle anual en espècies de sistemes dunars»

Beques als treballs de fi de màster (TFM), dotades amb un màxim de 1.250 euros cada una: 

  • Manuela Gertrudis García Márquez: «Response of Posidonia oceanica (L.) Delile and its associated N2 fixers to different combinations of temperature and light levels»
  • Alejandro Carreño Castilla: «Dealing with data-limited from recreational fisheries to estimate abundances of albacore, thunnus alalunga»
  • Irene Moro Martínez: «Nobel Pen Shell Parasite Haplospoidium Pinnae: Parasite detection in environmental samples through the technique PCR»
  • Amanda Cohen Sánchez: «Xyrichtys novacula’s protection in the Pityusic Islands: Distribution, feeding, microplastics and parasites»

Beques de mobilitat de doctorat, dotades amb un màxim de 2.000 euros cada una:  

  • Julio Alberto Díaz Sancho: «Les esponges de les illes Balears. La seva contribució a les xarxes tròfiques marines i a la sostenibilitat dels recursos vius»
  • Miguel Agulles Gámez: «El papel clave de las praderas de Posidonia en la protección de inundaciones costeras ante la amenaza del cambio climático. El caso de las islas Baleares»
  • Mateo del Río Clar: «Diseño de materiales avanzados para análisis medioambiental y remediación de aguas contaminadas» 

Beques a projectes de recerca, dotades amb 12.000 euros cada una:

  • Carme Alomar Mascaró: «Una zona LIC sometida a presiones antropogénicas: Evaluación del estado de la Bahía de Pollença mediante el análisis de isótopos estables»
  • Pere Ferriol Buñola: «Esponges com a sentinelles de la qualitat de l’aigua costanera de Mallorca (ESQuAMa)»
  • Margalida Barceló Serra: «Genetic connectivity between marine protected areas and fishing hotspots in the Western Mediterranean Sea» 

Gràcies a aquesta convocatòria, els guanyadors de les beques per a treballs de fi de grau (TFG) i màster (TFM), a més del premi en metàl·lic, ara tenen l’oportunitat de donar a conèixer el resultat de la seva investigació. Així mateix, els tres estudiants de doctorat acudiran a congressos científics relacionats amb el medi marí i les problemàtiques ambientals.
 
El treballs becats s’emmarquen en les tres línies d’acció de Wave of Change, el moviment d’Iberostar per la cura i protecció de l’entorn i les persones, que té com a objectiu millorar la salut costanera, promoure el consum responsable de productes del mar, i l’economia circular 

El comitè de selecció estava format per la vicerectora d’Innovació i Transformació Digital, doctora Lorenza Carrasco; el director de la Càtedra de la Mar Iberostar, doctor Guillem Mateu; el senyor Alejandro Borràs, coordinador de Sostenibilitat del Grup Iberostar; la investigadora de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), doctora Inés Castejón; la investigadora del Centre Oceanogràfic de les Illes Balears, de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (COB-IEO), doctora Patricia Reglero, i el director de la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears MP (FUEIB), el senyor Luis Vegas.
 
El comitè de selecció ha assenyalat que els treballs presentats en totes les categories destaquen per la gran qualitat. En total, hi ha hagut 33 candidatures per a les diferents ajudes.

Càtedra de la Mar Iberostar

La Càtedra de la Mar Iberostar Universitat de les Illes Balears té com a objectiu fomentar la formació en la investigació, la gestió i la conservació del medi marí. També s’ha marcat com a objectiu impulsar la recerca en aquest mateix àmbit i la transferència del coneixement dels mars i oceans mitjançant diverses accions de comunicació. Aquesta iniciativa arrencà l’any 2018 gràcies a un conveni entre la Universitat de les Illes Balears i el Grup Iberostar. 

A l’acte hi han participat també la doctora Lorenza Carrasco, vicerectora d’Innovació i Transformació Digital; el director de la Càtedra de la Mar, el doctor Guillem Mateu, professor de l’àrea de Zoologia; el doctor Samuel Pinya, professor de l’àrea d’Ecologia; la doctora Nuria Marbà, de l’IMEDEA; el doctor Llorenç Gil, professor de l’àrea de Botànica; la doctora Inés Castejón, de l’IMEDEA i membre del comitè de selecció de les beques de la Càtedra de la Mar Iberostar; la doctora Nona Shaila Agawin Romualdo, professora de l’àrea d’Ecologia, i el doctor Gaetano Catanese, membre del Laboratori d’Investigacions Marines i Aqüicultura (LIMIA). Per part d’Iberostar, hi assistiren el senyor Alejandro Borràs, mànager de la Fundació Iberostar, i la directora de Sostenibilitat d’Europa i Àfrica del Nord, Sandra Benbeniste.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt