Ara llegint
La Diòcesi presenta les accions en favor del Patrimoni Històric i Cultural

La Diòcesi presenta les accions en favor del Patrimoni Històric i Cultural

Avui ha tingut lloc a la Casa de l’Esglèsia una roda de premsa per tal de presentar les accions de la Diòcesi en favor del patrimoni i la memòria bianual de l’Àrea de Patrimoni Històric i Cultural. Hi han assistit el vicari episcopal de Patrimoni Històric i Cultural, Mn. Francesc Vicens; l’aparellador del Bisbat de Mallorca, Bartomeu Bennàssar; i la directora del Taller de Restauració, Antònia Reig.

Des de la Vicaria de Patrimoni han triat aquesta data en ocasió de la festa de la Dedicació de St. Joan del Laterà, avui 9 de novembre, mare de totes les esglésies i seu del bisbe de Roma, amb la intenció de dedicar aquesta jornada a la sensibilització de la feina desenvolupada i amb la voluntat que es consolidi com a data per fer balanç de totes les iniciatives, tant de la Diòcesi com de les parròquies, envers el patrimoni.

Coordinada des de la Vicaria Episcopal de Patrimoni Històric i Cultural, aquesta tasca es duu a terme en col·laboració amb altres entitats, ja siguin de la mateixa Església com són les parròquies o altres entitats com confraries o ordes religiosos, com administracions públiques -el Consell de Mallorca i els ajuntaments corresponents- i organitzacions socials i associacions culturals.

En referència a les intervencions realitzades en béns immobles, com són el manteniment estructural, arreglar els desperfectes i donar seguiment a qüestions legals, d’assegurances o de gestió, el Vicari ha detallat que s’ha intervingut, entre d’altres, a les parròquies de Sta. Margalida, Petra, Sta. Eulàlia, i Banyalbufar, que havia sofrit danys per tempestes.

En el cas de béns mobles, al Taller de Restauració del Bisbat (que enguany cumpliex 40 anys), amb fons propis s’han duit a terme 6 intervencions en escultura, 5 en pintura sobre taula, 11 en pintura sobre tela, i amb subvenció s’ha treballat en 5 escultures, el cadirat de Porreres i el retaule del Convent de Campos. En tallers externs s’han restaurat el retaule de les Caputxines, l’orgue de Manacor, el retaule de la Pietat (Sta. Eulàlia), les vexil·les i la Mare de Déu (St. Nicolau). També, en col·laboració amb Al-Rum, s’ha fet la Mare de Déu d’Alaró.

Quant als projectes culturals i el programa propi, s’ha ajudat i assesorat en l’elaboració dels plans directors del Puig Pollença, el Convent de Sant Agustí de Felanitx i els nous museus parroquials de Petra, Binissalem, Campanet i sa Pobla, els ja existents d’Artà, Inca i Campos. Així mateix, s’han coordinat les exposicions d’art contemporani de Sidival Fila i de Pepe Dámaso (relacionada amb Ramón Llull) i la celebració de l’Any Costa i

Llobera i s’ha participat en el programa Patribal del Govern de les Illes Balears, a més de dur a terme l’inventari diocesà de béns patrimonials, el depòsit de peces fora d’ús.

Altres actuacions de l’àrea han estat l’arxiu i digitalització documental; el bibliogràfic de la Biblioteca Diocesana; el musical, d’orgues històrics, l’arqueològic, el Museu Bíblic i possibles col·laboracions en un futur; i el tèxtil i immaterial, les directrius per a la seva conservació.

Per comunicar a la diòcesi i al grup de voluntaris que tenen esment del patrimoni, s’han organitzat unes jornades de formació per tal de donar les eines i els consells mínims per poder fer la feina de forma segura per a tots i per la peça. Aquestes jornades es faran a Palma, Inca i Manacor les properes setmanes i seran impartides per persones especialistes en la matèria.

Mn. Francesc Vicens ha destacat que “el Bisbat de Mallorca ha apostat fortament al llarg de la seva història per la preservació d’aquest patrimoni des de la doble vessant de la fe i de la cultura, que es retroalimenten”.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt