Ara llegint
La terrassa d’Es Baluard, el teatre Defensora i les plaques solars dins rústic, “premis” d’ARCA a la destrucció del paisatge

La terrassa d’Es Baluard, el teatre Defensora i les plaques solars dins rústic, “premis” d’ARCA a la destrucció del paisatge

Cada any l’Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) lliura tres premis “bons” i tres premis “dolents” per valorar els esforços de persones particulars o d’entitats en la defensa del Patrimoni durant el darrer any o per distingir aquells que han seguit el camí contrari, el de la destrucció.

Seran premis ARCA Protecció del Patrimoni, la iniciativa de Can Vivot, per a la recuperació, conservació i adaptació de visites; la lluita contra les pintades vandàliques dels alumnes de l’Escola de Sant Francesc i el seu professor, Jordi Carulla; i en tercer lloc el treball de conservació i recuperació del frontó de Sineu per part de Juan Fernández Mena.

Per contra, els prmis negatius seran per a la terrassa d’Es Baluard, per a l’ensorrament del teatre Defensora Sollerense, i per a les instal·lacions fotovoltaiques dins sòl rústic.

Sobre la terrassa d’Es Baluard, des d’ARCA expliquen que és “un projecte invasiu i sense respecte per al patrimoni”. Dins l’argumentari per concedir-li el premi expliquen que “no es pot consentir que s’insereixin a la murada de Palma unes instal·lacions que volen crear un ambient més acostat a la terrassa d’un hotel exclusiu i d’alt standing, que unbar-restaurant al servei d’un museu i que utilitza el Patrimoni com si fos un contenidor i no el respecta En resum, no es pot permetre un ‘beach club’ a la murada de Palma”.

Consideren que la intervenció proposada “és en si mateixa inapropiada per al lloc i allunya la gent de Palma del seu ús normal”.

També questionen els informes emesos per Patrimoni que diuen únicament que les instal·lacions han de ser desmuntables. “Desmuntables o no, el resultat visual i de compartimentació i colonització estètica és el mateix”, conclouen des d’ARCA.

D’altra banda, concedeixen un segon premi a l’ensorrament d’un teatre a Sóller amb gran valor històric i patrimonial de Sóller

“El Teatre Defensora és un exemple únic a Balears”, diuen des d’ARCA, “ja queden poc exemples a l’estat espanyol d’arquitectura civil industrial de finals del segle XIX”. Tenia un especial interès la seva estructura de ferro i la hermosa coberta de fusta, així com alguns telons probablement dibuixats pel fill Il.lustre de Sóller Cristofol Pizà Salero.

Aquest Teatre forma part del patrimoni històric de Sóller. Durant tres legislatures ARCA ha estat insistint en la vàlua del Defensora i s’ha estat deixant pasar el temps i l’esbucament ha estat la conseqüència dels nombrosos desencerts d’una gestió poc respectuosa

Per últim, ARCA concedeix un últim premi a la destrucció per als perjudicis al paisatge i als terrenys agrícoles i forestals de les instal·lacions fotovoltaiques. “L’amenaça continua desfrassada d’ecologisme: Puntiró, Can Garriga, Talapi, Marratxí…”, diuen des d’ARCA.

Argumenten que “les instal.lacions industrials de fotovoltàiques dins sol rústic i agrícola sense cap planificació prèvia és un despropòsit que passa factura al nostre paisatge i al nostre futur en la planificació alimentàrisa. L’energia fotovoltàica ha passat de ser una necessitat per a la descarbonització a un negoci lucratiu a costa del nostre sol, del futur agrícola de Mallorca i del nostre paisatge”.

Adverteixen que “ningú no s’oposa a les energies alternatives,” però alerten, a nivel de tot el territori espanyol, contra els interessos especulatius per part de molts inversors que han trobat la oposición de la ciutadania organitzada.

Els premis es lliuraran el proper dimecres, dia 20, en el transcurs d’un sopar que es celebrarà a Palma.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt