Ara llegint
La UIB crea els Premis Jafudà Cresques, per estimular un europeisme integrador

La UIB crea els Premis Jafudà Cresques, per estimular un europeisme integrador

La UIB crea els Premis Jafudà Cresques, per estimular un europeisme integrador

El president del Consell Social de la Universitat de les Illes Balears, Bartomeu Llinàs, ha anunciat la creació dels Premis Europa Jafudà Cresques, en col·laboració amb el Consell de les Illes Balears del Moviment Europeu (CIBAME), amb l’objectiu d’estimular el coneixement i el compromís cívic amb el projecte polític i cultural de l’Europa contemporània.

Llinàs ho ha anunciat, coincidint amb el Dia d’Europa, durant l’acte de lliurament dels premis del Consell Social als millors treballs de fi de grau (TFG) i projectes d’investigació de batxillerat. Els Premis Europa Jafudà Cresques tenen el suport de la Conselleria d’Hisenda i Relacions Exteriors i van dirigits als estudiants de batxillerat, de formació professional, de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i de la Universitat Oberta de Majors amb la intenció de promoure la consciència ciutadana d’un europeisme integrador, dinàmic i creatiu.

Es premiaran treballs sobre el projecte europeu que en fomentin els valors fundacionals: la pau, la democràcia, la igualtat, la llibertat, la solidaritat, la justícia social, la unitat respecte a la diversitat dels seus pobles i als drets humans, relacionats amb qualsevol de les branques del saber: ciències, humanitats, ciències socials, ciències de la salut, ciències jurídiques, enginyeria i arquitectura, i arts.

El Consell Social de la UIB i el CIBME han batejat aquests premis amb el nom del cartògraf mallorquí Jafudà Cresques (1350-1410), membre destacat de l’escola cartogràfica mallorquina i artífex del gran centre de documentació geogràfica que va funcionar a Mallorca durant l’edat mitjana. La informació que navegants i exploradors recollien per als cartògrafs va permetre editar, entre molts altres, l’Atles Català (l’original del qual es conserva a la Biblioteca Nacional de França), un mapa que reuneix la descripció medieval més completa i detallada de les terres i costes d’Europa, la Mediterrània i l’Àfrica. En aquest sentit, Jafudà Cresques simbolitza l’esperit de coneixement i de cooperació que encoratja el projecte europeu i l’aportació de les Illes Balears a la riquesa cultural del continent. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt