Ara llegint
Lluc Mir, del Gremi de Margers, explica la tècnica de la pedra en sec a Japó

Lluc Mir, del Gremi de Margers, explica la tècnica de la pedra en sec a Japó

Lluc Mir, del Gremi de Margers, explica la tècnica de la pedra en sec a Japó

L’artesania de la pedra en sec, la tècnica ancestral que ha marcat el paisatge de la Serra de Tramuntana i altres regions de Mallorca, serveix ara com a vincle cultural entre l’illa i el Japó. Aquest sorprenent nexe entre dues cultures aparentment tan allunyades és el tema central d’una entrevista amb Lluc Mir, president del Gremi de Margers, que s’emet avui per streaming a la sèrie Talents, adreçada al públic nipó. L’entrevista està realitzada per Makiko Yagi del Centre Català d’Osaka.

El pont que uneix Mallorca i Japó es basa en la compartida tradició de la pedra en sec, una tècnica que a terres mallorquines es manifesta en els 8.000 quilòmetres de marges que serpentegen la Serra de Tramuntana, un patrimoni que es compara en longitud amb la Gran Muralla Xinesa.

De manera similar, el Japó també compta amb construccions de pedra en sec que testimonien una habilitat ancestral per dominar la natura a través d’una arquitectura que no necessita ciment, sinó només la destresa i el coneixement dels mestres artesans.

Lluc Mir, en la seva intervenció, ha destacat la possibilitat d’una col·laboració futura entre margers de Mallorca i artesans japonesos, una trobada que podria tenir lloc tant a Mallorca com al Japó. Aquesta col·laboració permetria als mestres d’ambdós països unir les seves forces en una construcció comuna, una experiència similar a altres trobades internacionals on els margers mallorquins han treballat conjuntament amb experts d’arreu del món.

Aquest intercanvi cultural i artesanal es veurà reflectit en la segona edició del festival Lític Art, que es celebrarà a finals d’any i que tornarà amb una nova edició el 2025. El festival, que explora la relació entre la pedra en sec i les diverses manifestacions artístiques, servirà com a plataforma per mostrar el treball dels margers mallorquins i japonesos, així com altres expressions culturals vinculades a aquesta pràctica mil·lenària.

Foto: Margers al Salt de la Bella Dona, espai restaurat pel Gremi (Gremi de Margers)

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt