Ara llegint
Menorca suma dos punts a l’Encesa de torres i talaies d’aquest dissabte

Menorca suma dos punts a l’Encesa de torres i talaies d’aquest dissabte

Menorca suma dos punts a l'Encesa de torres i talaies d'aquest dissabte

L’illa de Menorca s’afegeix un any més a la iniciativa d’encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània per seguir l’estel de la defensa dels drets humans dels darrers anys. Serà en un acte que es farà demà dissabte, dia 13 de gener, amb una encesa amb bengales de fum a les 13 hores al poblat talaiòtic de Montefí i a les 18.30h al poblat talaiòtic de Torre d’en Galmés.

Durant l’acte, ben igual que a Mallorca, es llegirà un manifest de reivindicació dels drets humans a càrrec d’una entitat de caire humanitari i també es comptarà amb l’actuació de Guiem Soldevila de poemes musicats.

Aquesta vuitena edició comptarà a Mallorca amb 84 punts arreu de l’illa, un 6% més de participació que l’any passat. A més de Mallorca i Menorca, també hi haurà cinc punts de llum a Eivissa, un a Formentera i a altres indrets d’Espanya, com Catalunya, Aragó, la Comunitat Valenciana, Múrcia i Andalusia, i s’ha convidat també a altres països de la riba mediterrània, com el Marroc, el Líban, Tunísia, Itàlia i França a través dels seus socis locals. 

L’objectiu de l’Encesa és doble: per una banda, sensibilitzar a la població sobre la situació que es viu a la Mediterrània, on moltes persones que es veuen obligades a abandonar casa seva hi perden la vida cada any i, per l’altra, reivindicar i posar en valor les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni històric i cultural present al conjunt dels territoris de la Mediterrània, que enguany i en el cas particular de Menorca guanya un especial valor tenint el compte el reconeixement de la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat.

Orígens de la iniciativa

L’Encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pels drets humans neix l’any 2016 com una iniciativa d’un grup de professores i professors de l’Institut d’Educació Secundària Marratxí i la Societat Balear de Matemàtiques SBM-XEIX que van realitzar una acció per tornar a fer possible la connexió visual entre les torres amb motiu de la commemoració del IV centenari de la mort de Joan Baptista Binimelis, matemàtic i autor del sistema de senyals (de fum i de foc) que fou utilitzat des del s. XVII. En el temps que van recórrer les torres van comprovar que moltes d’elles es trobaven en estat crític i van afegir com a objectiu de la seva acció la sensibilització envers la conservació d’aquest valuós patrimoni.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt