Ara llegint
Més de 1.500 alumnes de les Illes Balears participaran en un gran estudi sobre el medi marí

Més de 1.500 alumnes de les Illes Balears participaran en un gran estudi sobre el medi marí

Més de 1.500 alumnes de 15 centres educatius (10 de Mallorca, 3 d’Eivissa i 2 de Menorca) esdevindran protagonistes actius de les fases d’un estudi científic: des de la construcció d’instruments d’observació fins a la presentació dels resultats en un congrés científic. Concretament, els estudiants participaran primer en la construcció d’instruments d’observació del medi marí; seguidament, n’obtindran les dades (batimetries i topografies de platges, temperatura de l’aigua, pressió atmosfèrica o nivell de la mar, segons el centre), i, finalment, participaran en la presentació i divulgació dels resultats en el marc d’un congrés d’estudiants.

Un equip d’investigadors de la Universitat de les Illes Balears i del Centre Oceanogràfic de Balears (IEO-CSIC) han posat en marxa el projecte DECIMATE (DEsCubriendo el medio MArino con TEcnología de bajo coste), que sorgeix com una iniciativa de ciència ciutadana per implicar els estudiants de secundària en l’estudi i la divulgació del medi marí.

Les dades obtingudes per aquests alumnes seran molt útils per a estudis científics relacionats amb l’impacte del canvi climàtic en platges o esdeveniments extrems del nivell de la mar, atès que seran dades d’alta qualitat obtingudes a molts d’indrets de la costa, segons han explicat des de la Universitat de les Illes Balears. Amb el projecte DECIMATE, es consolidaran les iniciatives pilot realitzades ja en el marc dels projectes de recerca SOCLIMPACT i VENOM, en els quals es va provar una manera nova de fer divulgació sobre el medi marí.

Amb la col·laboració de la FECYT

El projecte DECIMATE té la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia – Ministeri de Ciència i Innovació, i el suport de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la UIB, una estructura que té com a objectiu contribuir a dinamitzar la divulgació de la cultura científica i de la innovació.

Per això, s’encarrega d’impulsar, vehicular i donar suport a les iniciatives sorgides en el si de la comunitat universitària que tinguin com a objectiu transmetre el coneixement científic i tecnològic que es genera a la Universitat, i fomentar la cultura científica entre la societat. La UCCI està acreditada com a membre de la Xarxa d’Unitats de Cultura Científica i de la Innovació de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt