Premis per als joves més compromesos amb el medi ambient
La Conselleria d’Afers Socials i Esports, a través de l’Institut Balear de la Joventut (IBJOVE), i la Conselleria de Medi Ambient i Territori mantenen l’impuls al compromís de la joventut respecte del medi ambient a través de la segona convocatòria del Certamen de Vídeo de Medi Ambient Carnet Jove. Avui s’han lliurat els diplomes als guanyadors del certamen 2021.
Una de les novetats d’aquesta segona edició dels premis és que els participants es podien presentar a dues convocatòries diferents: una adreçada als centres educatius i l’altra, adreçada a joves particulars. La segona novetat ha estat la dotació dels premis. Si en la primera edició es repartiren 6.000 euros entre els guanyadors, en aquesta s’han repartit 8.000 euros.
A l’acte hi han assistit la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, i el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir.
La consellera Fina Santiago ha destacat que «tenim un repte intergeneracional i global que és el canvi climàtic. Hem volgut fer aquest certamen per promocionar la reflexió entre els joves i perquè ho expressin amb les seves claus comunicatives. Més que mai hem de pensar globalment i actuar localment. Tots podem posar la nostra pedra per reduir l’impacte del canvi climàtic. Com una paret seca que es pot construir entre tots, i pedra a pedra aconseguirem fer un mur, que perduri, per lluitar contra el canvi climàtic».
El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha destacat la transversalitat de les temàtiques tractades als vídeos, com «una mostra més de la consciència ecològica del jovent, una generació que ens serveix d’exemple i genera optimisme envers les accions, inajornables, a prendre per mitigar les conseqüències de l’emergència climàtica». Mir ha agraït la implicació del jovent i el cos docent en «potenciar l’educació ambiental des d’una nova perspectiva».
Consciència mediambiental
La finalitat principal d’aquesta iniciativa és contribuir, per una banda, al coneixement i a crear consciència respecte del medi ambient, del canvi climàtic i del desenvolupament sostenible i, per l’altra, incentivar mesures responsables en aquest àmbit.
Els destinataris d’aquesta convocatòria són els centres d’educació secundària, de batxillerat i formació professional (públics, concertats, privats, municipals o estrangers) reconeguts per la Conselleria d’Educació i Formació Professional del Govern de les Illes Balears; les persones físiques, residents a les Illes Balears de 18 a 30 anys, i també les associacions juvenils i entitats prestadores de serveis a la joventut inscrites en el cens corresponent del Servei de Joventut de la Conselleria d’Afers Socials i Esports del Govern de les Illes Balears.
Guanyadors 2021
La comissió avaluadora del Certamen ha estat formada per professionals de la joventut, el medi ambient, del sector audiovisual i del món periodístic. Després d’analitzar les propostes presentades ha designat com a guanyadors a:
Categoria Centres educatius
– El primer premi, dotat amb 2.000 euros, al vídeo Indestructibles-Destructius de l’IES Balàfia. La Comissió Avaluadora ha destacat la qualitat de la gravació, la claredat del missatge i la proposta innovadora, especialment per a un públic infantil.
– Un segon premi, dotat amb 1.000 euros, per al vídeo La Porta, de l’IES Son Pacs. Destaca l’originalitat de la metàfora de la porta com a una entrada al canvi, així com la claredat del missatge.
– Un tercer premi, dotat amb 500 euros, per al vídeo La degradació dels residus, de l’IES Sineu. Destaca la reflexió amb un missatge molt pedagògic.
– Un tercer premi, dotat amb 500 euros, per al vídeo Eològic, de l’IES Àngels Cardona, per la seva proposta innovadora per produir energia eòlica d’autoconsum en una illa com Menorca, on el vent és una font assequible.
Categoria Joves
– Un primer premi, dotat amb 2.000 euros, per al vídeo Què li passa a na Paloma?, de Cristina Ramon Cardona. La Comissió Avaluadora ha destacat l’ús de la titella per a transmetre un missatge trencador i directe.
– Un segon premi, dotat amb 1.000 euros, per al vídeo Entre dues aigües, de Gerard Fernández Moll, per l’ús dels recursos audiovisuals i l’impacte visual i l’adaptació a formats de xarxes socials.
– Un tercer premi, dotat amb 500 euros, per al vídeo Hello Humans!, de Miquel Jaume Zuzama, per l’aposta arriscada i original i la bona qualitat.
– Un tercer premi, dotat amb 500 euros, per al vídeo Animals 2.0, d’Enea Binaghi, per ser una proposta innovadora, sorprenent i angoixant que fa reflexionar.
Banc de vídeos
L’Institut Balear de la Joventut ha creat un banc de vídeos, en un espai virtual, amb tots els vídeos finalistes i guanyadors del Certamen, que estan a disposició dels joves i de la societat en general amb l’objectiu d’incentivar-ne la difusió a pàgines web i xarxes socials, per augmentar el coneixement i la conscienciació respecte del medi ambient en sentit ampli, així com de qualsevol subtema propi del camp, i incentivar mesures responsables.