Ara llegint
Torna la Nit de la Recerca, amb itineraris científics i la mar com a protagonista

Torna la Nit de la Recerca, amb itineraris científics i la mar com a protagonista

La Nit de la Recerca torna aquest divendres a l’arxipèlag gràcies als organismes de recerca, la UIB i amb el suport del Govern de les Illes Balears. Enguany hi ha programades més d’una vintena d’activitats com xerrades, contacontes, cites ràpides amb investigadors, tallers, exposicions i jornades de portes obertes. 

La majoria d’activitats es poden fer en família i requereixen inscripció prèvia. Aquesta iniciativa és un projecte europeu de divulgació científica promogut per la Comissió Europea i se celebra des de 2005 a més de 250 ciutats europees simultàniament. 

Segons ha explicat el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, les Illes Balears “destaquen per la generació de coneixement, liderant els rànquings de publicacions científiques a nivell estatal”. Per la seva banda, el secretari autonòmic d’Universitat, Recerca i Política Lingüística, Miquel Àngel Sureda, ha fet èmfasi en la “generació de coneixement  així com la seva transferència per el desenvolupament d’una societat del benestar”. 

Itineraris científics i cuina mediterrània

La UIB ha preparat itineraris per Palma conduïts per guies experts en el tema. Un d’ells guiarà els visitants per les instal·lacions del COB-IEO al moll de Ponent. Tots els itineraris són gratuïts i necessiten inscripció prèvia. Partiran de la plaça Espanya a partir de les 20.30 h per fer un recorregut pel centre de la ciutat. Així mateix hi haurà cinefòrum al voltant del film La tortuga vermella (La tortue rouge) i un tast de cuina mediterrània, per apropar l’estudi i els beneficis de la cuina mediterrània. Més tard, a partir de les 22 h, hi haurà el final de festa de la Nit Europea de la Recerca al Parc de ses Estacions.

L’IDISBA, per la seva banda, ha organitzat actuacions per a diferents tipus de públics. Hi haurà contes per als més petits a la llibreria Baobab de Palma; dues sessions de ciència al bar, una a Sencelles i l’altra a Palma; i una taula rodona per abordar com respongueren els científics i centres d’investigació de les Illes al gran repte que va suposar l’arribada de la COVID. 

La mar, protagonista altra vegada

Les Illes Balears són pioneres en la recerca en ciències i tecnologies marines. Així, el  SOCIB ha preparat un conjunt d’activitats que es desenvoluparan al Moll de Palma al voltant del vaixell oceanogràfic. Hi haurà  tallers per a infants, canyes amb científics, una visita guiada al vaixell i una exposició al voltant del projecte europeu d’estudi dels mars i oceans en el que participa el centre, l’EuroSea.

Per la seva banda, l’IMEDEA ha organitzat una Fira de la Ciència que es farà al mateix Caixaforum amb la col·laboració de la Fundació La Caixa. Això a través del projecte Ocean Night en el que participen tots els centres del CSIC d’Espanya amb orientació cap a la conservació i estudi del medi marí.

Així mateix, el CSIC i l’IFISC organitzaren la setmana passada l’activitat La Resistència Científica, un late night science show per a parlar de la ciència que es fa en aquestes illes amb un gran toc d’humor i on la mar hi tingué un gran protagonisme.  

Ruta al ParcBit

La Fundació Bit ha preparat una ruta pel ParcBit per conèixer els científics i les científiques que donen nom als seus carrers. Així, a través d’uns vinils estratègicament col·locats en edificis, mobiliari urbà i carrers, se’ns convidarà a investigar sobre aquests personatges i conèixer una mica més sobre la seva vida i la seva aportació a la ciència. Les intervencions, amb un estil d’art urbà molt proper als dels graffitis, inclouran accés (a través d’un codi QR) a la informació del projecte, recursos didàctics en línia i un Quiz que serà accessible a partir del dia 30 de setembre a la web de la Fundació Bit.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt