Ara llegint
Una nova espècie homenatjarà la trajectòria acadèmica del catedràtic de la UIB Jordi Lalucat

Una nova espècie homenatjarà la trajectòria acadèmica del catedràtic de la UIB Jordi Lalucat

El grup de recerca en Microbiologia de la Universitat de les Illes Balears ha convertit el descobriment d’una nova espècie, el bacteri Pseudomonas lalucatii, en un homenatge al doctor Jordi Lalucat, catedràtic emèrit de Microbiologia de la Universitat de les Illes Balears.

Una nova espècie identificada per primera vegada a la cova des Pas de Vallgornera, a Llucmajor, durà a partir d’ara el nom del professor i investigador de la UIB en reconeixement a la seva trajectòria com a docent i investigador i també en homenatge al seu impuls a la recerca en l’àmbit de la microbiologia a les Illes Balears.

Durant les darreres quatre dècades, el doctor Jordi Lalucat ha mantingut una trajectòria acadèmica destacada en l’àmbit de la microbiologia, amb una activitat investigadora centrada en la microbiologia ambiental, la taxonomia i la sistemàtica bacterianes, la degradació d’hidrocarburs i la fisiologia microbiana.

El doctor Lalucat va entrar a la Universitat de les Illes Balears, aleshores Universitat de Palma de Mallorca, l’any 1980, després d’haver-se llicenciat i doctorat en Biologia (1972 i 1977) a la Universitat de Barcelona i d’haver fet diverses estades (1973-80) a l’Institut de Microbiologia de la Universitat de Göttigen (Alemanya). També ha fet estades a la Universitat de Dakota del Sud (Estats Units), a la Universitat de Norwich (Regne Unit), a la Universitat de Lund (Suècia), a la Universitat d’Stanford (Estats Units) i a la Universitat de Berkeley (Estats Units).

Al llarg d’aquests anys, el doctor Jordi Lalucat ha ocupat càrrecs de gestió. Ha estat director del Departament de Microbiologia de la UIB (1982-84), director del Departament de Microbiologia de la Universitat de Barcelona (1986), vicedirector (1987) i director (1988-93) de l’Institut d’Estudis Avançats (UIB-CSIC), vicedirector del Departament de Biologia Ambiental de la UIB (1990-92), vicerector de Cooperació Exterior (1995-96) i vicerector d’Investigació (2007-2011) de la UIB.

Ha dirigit 9 tesis doctorals i ha publicat 130 articles en revistes científiques, amb més de 8.000 cites, 6 capítols de llibre i 6 publicacions docents o de divulgació. És membre de la Societat Espanyola de Microbiologia des de 1980 i va ser membre de la junta entre 1988 i 1990, i entre 2004 i 2012 va presidir-ne el grup especialitzat de Taxonomia, Filogènia i Biodiversitat. Des de 2003 és membre corresponent de la Reial Acadèmia de Ciències de Barcelona. Entre els reconeixements obtinguts al llarg de la seva trajectòria, l’any 2011 el Consell de Mallorca va atorgar el premi Jaume II d’Investigació al grup de recerca en Microbiologia, del qual va ser investigador principal des que es creà i fins l’any 2020.

Nova espècie

Els investigadors del grup de recerca en Microbiologia de la UIB han identificat per primera vegada aquesta nova espècie de Pseudomonas, un gènere de bacteris molt comuns tant en el sòl com en l’aigua, i amb un metabolisme d’una gran versatilitat, la qual cosa els atorga una capacitat innata per colonitzar una gran diversitat d’ambients naturals, de manera que la seva distribució és gairebé universal i ocupen una gran diversitat de nínxols ecològics.

El bacteri va ser aïllat l’any 2014 de mostres d’aigua i de sòl obtingudes dins la cova des Pas de Vallgornera, a Llucmajor, en el marc d’un estudi sobre la caracterització taxonòmica de les comunitats bacterianes presents en aquest entorn.

Inicialment, les mostres aïllades s’havien atribuït a altres espècies ja conegudes de Pseudomonas, si bé un estudi en profunditat posterior, que n’incloïa la seqüenciació del genoma i l’anàlisi del perfil de les proteïnes, ha permès que els investigadors de la UIB determinin finalment que és una espècie desconeguda fins ara.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt