Ajuntaments i Consells tendran veu en el repartiment del Pla Estratègic Autonòmic
Els ajuntaments de les Illes Balears, com també els consells insulars, participaran en el procés d’elaboració del Pla Estratègic Autonòmic en què el Govern està treballant amb l’objectiu d’assolir la transformació cap a un nou model econòmic i social.
El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha transmés aquest compromís de l’Executiu autonòmic durant unes jornades informatives telemàtiques organitzades amb la FELIB al voltant del programa de fons europeus Next Generation-EU.
Segons ha explicat Company als representants municipals i insulars que han assistit a aquesta trobada, amb l’objectiu de consensuar-ne el contingut abans de l’aprovació per part del Consell de Govern, està previst constituir una comissió integrada pel propi conseller Company, pel director de l’Oficina de Planificació i Coordinació d’Inversions Estratègiques, Joan Carrió, per un representant de cada consell insular i per un representant de la FELIB, que actuarà en representació dels municipis.
El Pla Estratègic Autonòmic estarà conformat per les principals línies d’actuació i pels projectes considerats estratègics des del punt de vista de la seva capacitat de transformació, de generació de feina i d’augment de la productivitat, siguin d’iniciativa pública, privada o pública-privada.
Cal recordar que la inclusió d’un projecte en el Pla Estratègic Autonòmic implicarà, en tot cas, la tramitació urgent i el despatx prioritari d’aquests. Conseqüentment, a més de la reducció de terminis, s’hauran de tramitar amb celeritat per part dels ens i òrgans que hagin d’intervenir en el procediment i amb preferència sobre tots els altres.
Aquest sistema de participació, que també inclou la creació de quatre comissions mixtes bilaterals entre Govern i consells insulars per tractar els projectes d’àmbit territorial d’una sola illa, forma part del Decret llei de mesures extraordinàries i urgents per executar les actuacions i els projectes que s’han de finançar amb fons europeus en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que va aprovar el Consell de Govern el passat 12 d’abril.
«La participació del conjunt de les institucions, així com dels agents econòmics i socials i de la societat civil, serà la millor garantia de consens d’una estratègia que està cridada a definir el futur de la nostra terra; el més immediat, per ajudar-nos a sortir ràpidament de la situació actual, però també el nostre camí a mig i llarg termini, amb una visió estratègica balear, plenament alineada amb les tendències europees i globals, i que necessàriament passa per la diversificació, la sostenibilitat, la digitalització i la cohesió social», ha declarat el conseller.
Jornades informatives
La Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura, amb aquesta primera sessió organitzada amb la FELIB i adreçada a gestors i tècnics municipals i insulars, ha donat inici al cicle de jornades informatives orientades a diferents col·lectius i sectors que hauran de tenir un paper rellevant en la planificació i execució dels projectes que seran finançats amb el programa Next Generation-EU.
L’objectiu és traslladar als assistents els detalls d’aquest programa històric d’inversions en el marc de la Unió Europea i donar resposta a les peticions i suggeriments plantejats; en el cas de la sessió celebrada avui, resoldre a més els dubtes tècnics i jurídics en relació amb el paper que jugaran els ajuntaments i consells en aquesta matèria.
També han estat presents en aquesta primera trobada, el president de la FELIB, Antoni Salas, el director general de Fons Europeus, Félix Pablo, el director de l’Oficina de Planificació i Coordinació d’Inversions Estratègiques, Joan Carrió, i representants dels consells insulars, com ara la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera.
Les properes sessions del cicle impulsat des de la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura es dirigiran a altres sectors també afectats pel finançament extraordinari de la Unió Europea, com ara les petites i mitjanes empreses, les organitzacions sindicals i empresarials, representants de la societat civil o el sector tecnològic.
Fons mixt
Finalment, com a conseller de Cultura i aprofitant l’ocasió de dirigir-se als batles i batlesses balears, Company ha recordat el compromís d’incloure les activitats culturals dins de les línies convocades pels ajuntaments del fons mixt, que forma part del pla d’acompanyament als sectors més afectats per la pandèmia acordat el 15 de gener en el marc del Pacte per a la Reactivació i la Diversificació Econòmica i Social de les Illes Balears.
Amb la finalitat de possibilitar línies d’ajuts adreçats als sectors especialment afectats per la pandèmia, com el de la cultura, el Govern n’ha fet una aportació de 10 milions d’euros, d’un total de 30 milions. La voluntat compartida pel Govern i la FELIB és arribar al màxim de sectors empresarials a través de les diverses línies d’ajuts, dins l’autonomia de cada municipi.