Ara llegint
Consumópolis, un concurs perquè els estudiants coneguin el consum circular i responsable

Consumópolis, un concurs perquè els estudiants coneguin el consum circular i responsable

Els centres educatius de les Illes Balears es poden inscriure fins dia 7 de març de 2022 a la 17a edició del concurs Consumópolis, que té per objectiu oferir a la comunitat educativa una eina que contribueixi al desenvolupament integral dels consumidors.

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, i el conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, han presentat avui la nova edició del concurs escolar davant els tres centres que han tengut equips guanyadors en l’edició anterior. Així, Xisca Amer Menéndez del CEIP Punta de n’Amer de sa Coma, Maria Pol Cifre de l’IES d’Inca i Oriol Baradad Baldomà de l’IES Maria Àngels Cardona de Ciutdadella han explicat què ha significat participar en el Consumópolis per als seus alumnes.

Han assenyalat que, d’acord amb les dades presentades pel director general de Consum, Fèlix Alonso, la participació en el concurs va augmentar l’edició passada, amb 1.325 participants, i és el rècord màxim en una edició. «Estam molt orgullosos de la participació en l’edició anterior de Consumópolis, en la qual s’ha batut el rècord de participació amb 265 equips i 1.325 alumnes».

Aquesta dissetena edició, organitzada per la Direcció General de Consum en col·laboració amb del Ministeri de Consum, té per lema «Pitja m’agrada al consum circular i responsable»

La consellera de Salut i Consum ha explicat que aquest concurs promou la reflexió de forma crítica, solidària, responsable i sostenible sobre diferents aspectes del consum responsable. «És un concurs que té la capacitat d’ajudar els alumnes a pensar per ells mateixos i a canviar les coses amb petites accions».

El concurs va dirigit a alumnes de 5è i 6è d’educació primària, de 1r i 2n d’educació secundària, i de 3r i 4t d’ESO i de formació professional bàsica. Cada equip ha d’estar integrat per cinc participants del mateix nivell escolar i un docent, que ha de fer de coordinador responsable.

El concurs consta de dues fases de participació: una fase autonòmica, organitzada pels organismes competents en matèria de consum de cada ciutat i comunitat autònoma, en la qual se seleccionen els equips guanyadors en cada nivell de participació, i una fase nacional, organitzada per la Direcció General de Consum del Ministeri de Consum, en la qual participen els equips guanyadors en cada ciutat i comunitat autònoma.

Els docents poden inscriure els equips en el portal www.consumopolis.es, on poden accedir a les bases, les instruccions generals de participació i el document d’ajuda. La pàgina és també una eina per estar al dia en matèria de consum responsable i ofereix més de seixanta fitxes pedagògiques actualitzades.

La primera part consta d’un recorregut per la ciutat virtual de Consumópolis, que els cinc components de l’equip han de completar resolent deu proves de caràcter pedagògic i lúdic.

A la segona part del concurs, els cinc components de l’equip han de fer un treball conjunt que consisteix en un cartell interactiu (creat totalment per l’alumnat) sobre l’economia circular en l’entorn escolar, familiar i social, que doni suport al lema principal de la 17a edició de Consumópolis i que reflecteixi com podem millorar el planeta i la societat fent un consum circular i responsable. L’objectiu del cartell interactiu és convèncer l’entorn escolar, familiar i social de la necessitat de contribuir al consum i a l’economia circular, donant a conèixer bones pràctiques en aquesta matèria.

Aquest any, per primera vegada, el document afegeix avatars relacionats amb la diversitat tal com passa en els col·legis de les Balears, on estudien nins i nines amb una gran riquesa d’orígens familiars diversos.

Reconeixements autonòmics

Els reconeixements autonòmics per als participants que acabin l’activitat dels 3 nivells que estableix el concurs consisteixen en el següent:

•          Per als equips guanyadors: una tauleta tàctil i un diploma de reconeixement per als 5 concursants i el docent coordinador, amb un màxim d’una tauleta per docent.

•          Per a la resta de concursants i docents coordinadors: una bossa ecològica amb obsequis diversos.

•          17 chromebooks per repartir entre els centres que hagin inscrit un mínim de 6 equips, almenys el 50 %dels quals hagin acabat l’activitat del concurs, que s’adjudicaran segons les especificacions que estableix la resolució de la convocatòria autonòmica.

Reconeixement nacional

Els premis nacionals del concurs per als 3 nivells de participació consisteixen en el següent:

•          Per als equips guanyadors: un ordinador portàtil o tauleta tàctil per a cadascun dels 5 concursants i el professor coordinador. A més, rebran un diploma acreditatiu com a guanyadors.

•          Per als centres educatius dels equips guanyadors: un premi en metàl·lic de 2.000,00 € i un diploma acreditatiu.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt