Ara llegint
Dos projectes d’autoconsum compartit a Campanet permetran abaratir la factura de la llum d’una vintena de llars

Dos projectes d’autoconsum compartit a Campanet permetran abaratir la factura de la llum d’una vintena de llars

L’Institut Balear de l’Energia (IBE) ha adjudicat l’execució de dos projectes d’autoconsum compartit a Campanet (Mallorca) que permetran abaratir la factura de la llum d’una vintena de llars i fins a quatre empreses, a més del mateix Ajuntament.

Els projectes d’11,88 kW cadascun sumaran un total de 23,76 kW i estaran ubicats al Centre de Dia i l’edifici de l’Ajuntament. El projecte sorgeix de la col·laboració entre l’IBE i l’Ajuntament de Campanet, que ha cedit la coberta dels dos espais, així com el projecte ja redactat. Cal apuntar que l’empresa encarregada d’executar els projectes, per un valor de 28.034,80 euros (més IVA), és Efiwatt (Eficiencia y Sol, SL).

El director gerent de l’IBE, Ferran Rosa, ha informat que el proper dimarts 24 de maig es farà l’acte de replanteig de les dues obres, a partir del qual es preveu un termini de 60 dies per a la seva finalització. A més, ha indicat que a principis de juny es farà una xerrada explicativa als veïnats del poble per tal de donar a conèixer la iniciativa i iniciar el procés de participació.

Vint-i-set projectes més per a l’any 2022 a Mallorca, cinc a Eivissa i tres a Menorca

Durant l’any 2021, l’IBE va invertir 750.000 euros en sis projectes d’autoconsum compartit d’energia solar fotovoltaica, de dimensions mitjanes, que produiran un total de 460 kW a totes les Illes Balears. Per a l’any 2022 l’IBE té previst posar en marxa un total de 41 projectes, dels quals 27 es troben a Mallorca (12 a Palma i 15 a la Part Forana) i cinc a Eivissa. Amb aquests projectes es beneficiaran més de 2.000 habitatges i més de 200 empreses. L’IBE té una previsió d’inversió total de 382.500 euros a l’illa d’Eivissa. En el cas de Menorca, l’IBE està en procés de redacció de tres projectes més suplementaris.

Gràcies a aquest tipus d’instal·lacions el Govern avança cap a un accés més igualitari a l’energia i cap a la seva democratització, i més en uns moments en què l’emergència energètica és el nostre pa de cada dia. Els autoconsums compartits tenen vocació de lluita contra el canvi climàtic però també de vocació social, ja que ajudaran a combatre la pobresa energètica a les Illes Balears.

En aquest sentit, s’han instal·lat o s’instal·laran damunt cobertes de centres educatius, aparcaments o solars, i s’obrirà el consum d’aquesta electricitat 100 % verda a consumidors que estiguin ubicats en un radi de 500 metres d’aquestes instal·lacions. Cal apuntar que el vicepresident Yllanes, atesa l’emergència energètica en què ens trobam, ha fet una petició d’ampliació a l’Estat d’aquest radi de fins a 2 km i l’ampliació il·limitada dins un mateix municipi a territoris no peninsulars, com és el cas de les Illes Balears.

L’IBE ha signat amb cadascun dels ajuntaments convenis de col·laboració, a través dels quals se cedirà l’ús d’espais per a la instal·lació de les plaques solars fotovoltaiques i es garantirà el subministrament d’una part del consum a instal·lacions municipals.

Aquest programa té l’objectiu d’expandir-se en els propers anys i arribar a un màxim de municipis. De fet, l’IBE reinvertirà el retorn econòmic d’aquestes instal·lacions per impulsar nous projectes d’autoconsum compartit arreu de les Illes Balears.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt