Ara llegint
Els pescadors planten cara a Brussel·les contra la reducció de l’activitat pesquera a 26 dies anuals

Els pescadors planten cara a Brussel·les contra la reducció de l’activitat pesquera a 26 dies anuals

Els pescadors planten cara a Brussel·les contra la reducció de l’activitat pesquera a 26 dies anuals

Un centenar de persones vinculades al sector pesquer s’han concentrat avui dematí al moll dels pescadors de Palma per rebutjar la proposta de la Unió Europea de reduir un 66% les jornades de treball de la flota d’arrossegament al Mediterrani. Aquesta mesura deixaria les embarcacions balears amb només 26 dies anuals de feina el 2025, fet que amenaça la viabilitat del sector i el futur de la llotja de Palma, segons els pescadors.

Pedro Mercant, president de l’Organització de Productors de Peix i Marisc de Mallorca (OP Mallorcamar), ha destacat que el 65% del peix comercialitzat a la llotja prové de barques d’arrossegament i que la reducció suposaria la desaparició d’aquesta activitat a l’arxipèlag. En aquesta línia, ha advertit que la mesura “posa en perill” les campanyes futures i es traduiria en una dependència de gambes argentines o calamars marroquins.

Actualment, la flota balear d’arrossegament està formada per 31 embarcacions amb tripulacions d’entre cinc i sis persones cadascuna, a les quals s’hi afegeixen els treballadors indirectes del sector, com transportistes i reparadors d’embarcacions.

Domingo Bonnín, president de la Federació Balear de Confraries de Pescadors, ha alertat que la mesura no només afectaria l’ocupació, sinó també el patrimoni cultural i la sobirania alimentària de les Illes. “Els pescadors han passat de ser herois durant la pandèmia a ser considerats villans”, ha lamentat.

Bonnín també ha subratllat que les festivitats tradicionals, com Sant Pere, i elements de la navegació com la vela llatina —candidata a ser declarada Patrimoni Immaterial de la UNESCO—, estan íntimament lligats a la pesca. A més, ha destacat que només un 15% del peix consumit a les Balears és de producció local, una xifra que podria disminuir encara més si s’aplica la proposta europea.

Les reivindicacions

Durant l’acte s’ha llegit un manifest en què els pescadors exigeixen garanties per mantenir l’activitat i demanen un equilibri entre la conservació de la biodiversitat, l’ús sostenible dels recursos i la seguretat alimentària. També han destacat l’augment de captures d’espècies com la sèpia (20%), el jonquillo (30%) i les sardines (6%), com a prova de la millora dels ‘stocks’ pesquers al mar Balear.

Representants del Govern, com la consellera de Presidència i Administracions Públiques, Antònia Maria Estarellas, així com sindicats, entitats ecologistes i partits polítics com PSIB, MÉS i Vox, han donat suport als pescadors. Estarellas ha assegurat que l’Executiu lluitarà per evitar aquesta reducció de jornades, que ha qualificat com “la mort del sector”.

Bonnín també ha destacat que sis països, incloent Espanya, França i Itàlia, s’oposen a la proposta de Brussel·les i esperen que mantinguin aquesta postura durant les negociacions entre els ministres europeus de pesca.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt