Ara llegint
Illes Balears i Comunitat Valenciana proposen usar els fons europeus per impulsar l’economia blava

Illes Balears i Comunitat Valenciana proposen usar els fons europeus per impulsar l’economia blava

Les Illes Balears i la Comunitat Valenciana plantejaran al Govern de l’Estat una proposta conjunta per ser finançada amb els fons Next Generation de la Unió Europea que té com a objectiu impulsar l’economia blava a la Mediterrània: protecció dels ecosistemes costaners i marítims, de mobilitat sostenible i de millora del model turístic.

Així ho han anunciat avui la presidenta del Govern, Francina Armengol, i el president de la Generalitat, Ximo Puig, en una roda de premsa celebrada al pati gòtic de la Generalitat Valenciana.

Ambdós presidents han explicat que l’objectiu d’aquesta proposta conjunta, que inclou projectes en diferents eixos, és sumar esforços i enfortir les actuacions que es financiïn amb els fons europeus i multiplicar-ne l’impacte a través de l’agregació.

«En un estat plural i divers, els territoris mediterranis hem d’unir forces per fer de motor d’Espanya i d’Europa», ha afirmat Armengol, que també ha reivindicat la capacitat de les comunitats perifèriques de generar progrés i ha recordat que, juntes, les Illes Balears i la Comunitat Valenciana sumen «un PIB superior als 150.000 milions d’euros», un 12,5 % del PIB estatal. A més de ser «dues comunitats amb molta potència econòmica», tenen «problemes comuns i és per això que aquesta aliança de treball té com a objectiu aprofitar estratègies d’actuació conjuntes».

Aquesta realitat, sumada a la capacitat de cooperació de les dues comunitats, és una oportunitat per desenvolupar propostes com la que es presenta avui, que suposa la modernització dels sectors lligats a la mar, la protecció de la biodiversitat i la sostenibilitat ambiental.

En aquest sentit, el president de la Generalitat ha destacat que l’«aliança» entre les dues comunitats és «estratègica», necessària per aprofitar de la manera més eficient els recursos que la UE posa a disposició dels governs, i respon a un «alineament comú» en interessos i també a la coincidència d’enfocament en la manera d’abordar la superació de la pandèmia de la COVID-19.

Puig ha anunciat a més que el diàleg i la col·laboració institucional entre les dues comunitats tendrà la seva continuïtat aquest estiu, amb una cimera valenciano-balear, que se celebrarà, si les circumstàncies epidemiològiques ho permeten, a les Balears els mesos de juny o juliol, i que s’obrirà a la participació d’agents socials, universitats i empreses.

Armengol i Puig han presentat la proposta després d’una reunió a la qual han assistit, a més dels dos presidents, el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company; la secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament, María José Mira; el director de l’Oficina de Planificació i Coordinació d’Inversions Estratègiques, Joan Carrió, i el director general de Coordinació de l’Acció del Govern de la Generalitat Valenciana, Ángel Poyatos.

La iniciativa «Economia blava per a la Mediterrània» es desglossa en quatre línies de feina per desenvolupar actuacions de manera conjunta entre les dues comunitats: 

1. La creació d’un clúster logístic intermodal, l’impuls al transport sostenible, al corredor mediterrani i a la connexió Madrid-València-Palma. Inclou actuacions com la formació en logística, en eficiència energètica per a personal especialitzat, l’aplicació d’intel·ligència artificial per millorar la seguretat marítima, etc.

2. Adaptació al canvi climàtic i conservació de la biodiversitat des d’una perspectiva mediterrània. Inclou actuacions com el finançament de projectes  d’investigació, el seguiment conjunt del corredor de cetacis, un projecte de protecció de les praderies de posidònia, etc. La idea és crear un corredor mediterrani ecològic per generar coneixement i fomentar la sostenibilitat.

3. Sostenibilitat, innovació i digitalització per redefinir el model turístic i reactivar i modernitzar el sector. Inclou actuacions com ajudes per a la incorporació de noves tecnologies d’eficiència energètica a instal·lacions turístiques, formació professional enfocada al turisme de qualitat i a la sostenibilitat ambiental del sector turístic, creació de campanyes de promoció turística amb segell mediterrani, basades en valors compartits i que permetin productes turístics conjunts.

4. Reptes i oportunitats per a la formació professional. Inclou actuacions com la diagnosi conjunta de noves necessitats formatives en sectors tradicionals i emergents, el disseny conjunt d’estratègies de formació professional per a l’ocupació, la creació de sistemes compartits d’assessorament i orientació laboral.

La proposta «Economia blava per a la Mediterrània» s’emmarca dins el que la Unió Europea defineix com a prioritats per als fons Next Generation, perquè s’enfoca en la transició ecològica, la conservació de la biodiversitat, la innovació, etc. A més, encaixa dins sis de les polítiques palanca del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya.

Proves diagnòstiques gratuïtes

Pel que fa a la reactivació de l’activitat turística, Armengol i Puig han demanat que les proves diagnòstiques negatives que s’hagin d’acreditar per poder viatjar siguin gratuïtes per a la ciutadania i se financin per part de la Unió Europea per evitar discriminació. D’aquesta manera, s’evitaria que es produeixin diferenciacions per raons econòmiques a l’hora de poder viatjar i es garantiria el dret a la mobilitat. La presidenta ha defensat aquesta mesura com una eina més de reactivació de l’economia, que evitaria desigualtats econòmiques entre la ciutadania a l’hora de viatjar i que «afavoriria i facilitaria la tan desitjada mobilitat».

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt