Ara llegint
La facturació del comerç balear millora a l’agost

La facturació del comerç balear millora a l’agost

La facturació del comerç balear millora a l'agost

El volum de facturació del comerç balear ha millorat a l’agost i abandona els valors negatius per primera vegada en els últims cinc mesos. Així ho indiquen les dades del tercer trimestre de l’any recollits per l’Observatori del Comerç presentats avui per la directora general d’Economia i Estadística, Catalina Barceló, i el director general d’Empresa, Autònoms i Comerç, José Antonio Caldés. No obstant això, malgrat aquesta millora de les vendes, l’índex del comerç al detall (1,3%) es manté per sota de l’índex general a nivell nacional (3,2%).

Amb les dades recollides fins a juny, la despesa turística en comerç ha aconseguit els 646,4 milions d’euros – un 9,2% de la despesa total ─, la qual cosa suposa un 15,4% més que l’any anterior. «Si aquestes dades es mantenen en el principi del tercer trimestre, tot sembla indicar que a l’agost hi ha hagut un repunt de la despesa efectuada per residents», ha indicat Barceló.

Les perspectives dels comerciants per al tercer trimestre són favorables i superen les previsions, amb un percentatge de respostes positives respecte de les negatives del 14,5%, el doble que la mitjana nacional (6,7%). Malgrat això, els empresaris del comerç mantenen una perspectiva prudent respecte de la seva evolució, amb un to més pessimista que a nivell nacional.

Respecte a les dades d’afiliació, 2024 ha tingut el millor agost de la sèrie amb 62.900 afiliats, un 3,4% més que fa un any. En les dades per illes, Menorca és la que ha registrat la taxa d’afiliació més dinàmica.

Des del punt de vista estructural, l’Observatori de Comerç reflecteix una estabilitat estructural des de 2016. Segons dades de l’Ibestat hi ha 17.571 empreses, de les quals dues terceres parts es dedica al comerç al detall. Això suposa el 21% de les empreses de serveis, la qual cosa suposa un descens respecte de l’inici de la sèrie (2016) quan aconseguia el 30% del total. «Encara que el nombre d’empreses es manté estable, el pes del sector comerç en el total del sector serveis ha descendit en els últims anys», ha explicat Barceló.

El comerç balear va tenir en 2022 un volum de negoci de 18.269 milions d’euros, la xifra més alta de la sèrie i que suposa un creixement del 29,4% respecte de l’any anterior i un 35,5% en comparació amb 2016. Aquesta xifra s’ha aconseguit pel bon comportament del comerç al detall, que va experimentar una pujada del 43,6%, tant de residents com de visitants. També van pujar les vendes a l’engròs (23,8%) i les vendes de vehicles (36,8%). En comparació amb el sector serveis, el comerç va representar el 40% de tota la facturació i concretament, les del comerç al detall van suposar un 20% del total.

El personal ocupat mig remunerat del comerç representa un 22,9% del sector serveis, dels quals el 79,3% està a jornada completa i el 20,7% a jornada parcial. Així mateix, el comerç ha realitzat unes inversions de 272 milions d’euros en actius materials (reformes, compres de material, etc.), la qual cosa a penes representa el 15,5% del sector serveis. D’aquesta manera, amb les dades dels últims set anys, això suposaria una inversió de 12.000 euros per any i empresa.

El salari mitjà (23.100 euros anuals) s’incrementa un 19,1% respecte de 2016 (19.400 euros anuals) i augmenta en totes les modalitats. No obstant això, el salari del comerç al detall (20.600 euros) segueix estat clarament per sota de la resta (27.100 euros cobren els del comerç a l’engròs i 26.900 euros els de vehicles de motor). De fet, en comparació amb el sector serveis, en 2022 han cobrat més aquestes dues últimes modalitats de comerç i han reduït distàncies respecte del salari industrial, que és el més elevat de tots.

Finalment, s’observa com la productivitat per ocupat ha augmentat en els últims anys, superant fins i tot la del sector serveis i acostant-se a la industrial. Així, amb les dades dels últims set anys, aquest creixement en el comerç creix un 38,3% en passar de 33.400 euros en 2016 fins als 46.200 euros de 2022. Totes les modalitats creixen en un comportament que s’explica pel major dinamisme en la producció (+31,7% en 2022) que en la d’ocupació (+7,4%).

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt