Ara llegint
Prop de 1.500 sol·licituds d’ajudes per pagar deutes en les primeres hores de la web dels ajuts covid

Prop de 1.500 sol·licituds d’ajudes per pagar deutes en les primeres hores de la web dels ajuts covid

Les primeres hores des de la posada en marxa del sistema telemàtic de sol·licitud dels ajuts directes per a empreses i autònoms s’han saldat amb un funcionament correcte de la plataforma web dels ajuts covid i prop de 1.500 sol·licituds presentades (dades fins les 18 hores d’ahir horabaixa).

Segons el Govern “no s’han registrat incidències destacables durant aquest primer dia del termini per tramitar les peticions a la línia d’ajuts de 855,7 milions d’euros finançada pel Govern d’Espanya, a través de la convocatòria conjunta de les Conselleries de Model Econòmic, Turisme i Treball i d’Hisenda i Relacions Exteriors del Govern de les Illes Balears”.

Durant les 10 primeres hores (de 8 h a 18h) des de l’obertura del termini per presentar sol·licituds, es varen rebre un total de 1.470 sol·licituds, les quals es realitzen totalment de forma telemàtica.

El termini obert ahir dilluns romandrà operatiu fins el proper 28 de juny (a les 15 hores), d’acord a les previsions inicials. En la distribució per illes, d’aquestes primeres sol·licituds presentades, 1.168 corresponen a l’illa de Mallorca, 189 a Menorca, 99 a Eivissa i 6 a Formentera. A més, s’han rebut altres 8 sol·licituds corresponents a empresaris amb domicili fiscal fora de les Balears i amb establiment permanent a les illes.

A més de la plataforma web, on es poden tramitar les sol·licituds i consultar la informació i preguntes freqüents de la convocatòria, també estan disponibles des de fa deu dies una línia telefònica específica (971 678 444) i un correu electrònic (ajutscovid@atib.es) per atendre consultes sobre aquesta línia d’ajuts. Des de la seva posada en marxa el passat 4 de juny i fins avui horabaixa, s’han rebut prop de 1.900 cridades per telèfon a aquesta línia habilitada per l’ATIB i prop de 1.150 correus electrònics.

El Govern Balear ha volgut recordar que aquesta convocatòria no té en compte l’ordre d’arribada de les sol·licituds a l’hora de fer la distribució dels ajuts, sinó que s’ha establert un mecanisme per garantir que totes les empreses i els autònoms que tenen dret a aquests ajuts en rebran; és a dir, que ningú no quedarà fora de percebre’ls, si es compleixen els requisits i les condicions exigides.

Per abonar deutes

Aquest ajuts tenen caràcter finalista i tenen la finalitat abonar els deutes o despeses que compleixin determinats requisits amb l’objectiu de millorar la seva viabilitat, en el marc de les mesures estatals extraordinàries de suport a la solvència empresarial en resposta a la pandèmia de la COVID-19. Concretament, s’han previst les dues línies d’ajut amb els beneficiaris següents:

– La Línia 1, que està dedicada als empresaris o professionals que apliquin el règim d’estimació objectiva en l’IRPF. L’import de l’ajut és com a màxim 3.000 euros.

– La Línia 2, que està prevista pels empresaris, professionals, empreses o entitats que determinin el rendiment net de les seves activitats en l’IRPF mitjançant el règim d’estimació directa, o que estiguin subjectes a l’Impost sobre societats o a l’Impost sobre la renda dels no residents a els efectes de quantificar la càrrega tributària derivada de l’exercici de les seves activitats econòmiques, sempre que el seu volum d’operacions anuals declarat o comprovat per l’Administració, en l’IVA o tribut indirecte equivalent en 2020 hagi caigut més d’un 30% respecte a 2019. En aquest cas, l’import de l’ajut podrà ser entre 4.000 i 500.000 euros.

Abans de l’obertura del termini de sol·licituds, el Govern de les Illes Balears ha dut a terme una ronda de trobades informatives, amb diversos sectors professionals i empresarials de totes les illes, organitzades de forma conjunta per les Conselleries de Model Econòmic, Treball i Turisme i d’Hisenda i Relacions Exteriors i l’ATIB, amb l’objecte de facilitar amb més detall el procediment telemàtic a seguir per poder optar als ajuts i donar a conèixer els aspectes més tècnics abans de la convocatòria.

Aquest cicle de trobades informatives va donar continuïtat a la feina prèvia del Govern amb els diversos sectors empresarials respecte del disseny i la posada en marxa d’aquests ajuts. Segons el Reial decret llei 5/2021, correspon a les comunitats el desenvolupament i la gestió d’aquests fons estatals, que han disposat de certa flexibilitat per ampliar la llista de sectors elegibles per rebre aquest suport, com s’ha fet a les Balears.

En aquest cas, el Govern, juntament amb els principals agents econòmics i socials i diferents partits polítics, van acordar —en el marc del Pacte per a la Reactivació— ampliar en una cinquantena el nombre d’activitats econòmiques (CNAE) susceptibles de rebre ajuts, entre altres mesures adaptades al territori de la nostra comunitat. Així, a les Balears es recullen més de 140 activitats susceptibles de ser beneficiàries d’aquests ajuts.

A més de l’ampliació de CNAE, s’han inclòs supòsits que recullen situacions concretes de les illes, i que també són susceptibles d’acollir-se als ajuts. En aquest sentit, també poden demanar els ajuts els autònoms de temporada, les empreses de nova creació i els empresaris, professionals, entitats i grups consolidats que, malgrat hagin tingut un resultat negatiu a efectes tributaris en la declaració de l’IRPF o de l’Impost sobre la renda de no residents o la base imposable negativa de l’Impost sobre societats corresponent a 2019, hagin estat afectats per la fallida de Thomas Cook o hagin realitza inversions en 2019 sense les quals no haurien tengut aquest resultat negatiu.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt