Ara llegint
Catalina Coll: “La microscòpia electrònica ens permet veure la matèria a escala atòmica i entendre les seves propietats en la cerca de nous materials o alternatives més sostenibles”

Catalina Coll: “La microscòpia electrònica ens permet veure la matèria a escala atòmica i entendre les seves propietats en la cerca de nous materials o alternatives més sostenibles”

Llicenciada en Física (UB), amb un màster en nanociència i nanotecnologia, actualment estudiant de doctorat en el grup de recerca de Francesca Peiró al Laboratoy of Eelectron Nanoscopy (LENS) de la UB, Catalina Coll representa una nova fornada de científiques menorquines que investiga la composició i comportament dels materials a escala atòmica.

Com a investigadora i menorquina, per què creus que són importants aquestes Trobades Científiques de la Mediterrània-Josep Miquel Vidal que organitza cada any l’Institut Menorquí d’Estudis?

Tots els congressos i trobades, especialment a petita escala com aquestes, són rellevants perquè permeten trobar-te amb gent que fa més o menys el mateix que tu i amb qui no podries xerrar mai. El cas de les Trobades Científiques de la Mediterrània és molt especial perquè té la peculiaritat que cada any tracten una temàtica diferent i ajuden a diferents comunitats a trobar-se. A nosaltres ens ha fet molta il·lusió formar-ne part en el retorn a la presencialitat.

Fins a quin punt és important fer xarxa en el món científic?

No seria exagerat dir que la meitat de la nostra feina depèn molt de les relacions i contactes, dels congressos i trobades a les quals vas. Conèixer altres investigadors et pot conduir a noves idees o a gestar col·laboracions perquè ningú fa de tot o no té els mateixos equipaments i descobrir-ne noves opcions pot enriquir la investigació del teu grup de recerca.

Aquesta edició de les Trobades està dedicada a les microscòpies, espectroscòpies i a la nano escala. De què estem parlant exactament?

Durant aquests tres dies estem presentant diferents tècniques de microscòpia electrònica que permeten analitzar la matèria a escala atòmica des de diferents punts de vista per entendre com es comporten els materials i quines propietats tenen en la cerca, per exemple, d’alternatives. Tothom sap que a simple cop d’ull podem veure fins a un cert punt i que aquest punt es fa més gran amb els microscopis òptics, que són els que es fan servir a les escoles, per exemple. Amb la microscòpia electrònica i altres tècniques similars podem anar molt més enllà.

Per què és tan important analitzar i entendre el comportament dels materials?

Estem en un punt de la humanitat en el que tot és molt petit i s’ha de fabricar de manera més eficient. No podem emprar molt espai o fer unes bateries gegants per fer funcionar un telèfon mòbil o altres aparells. Analitzar la matèria i conèixer la seva composició i estructura atòmica i les seves propietats

ens permet fer les coses més petites i treballar amb el que seria la nanotecnologia que tan de moda està des de fa uns anys. La microscòpia és una part d’aquesta ciència.

Quines aplicacions reals o us poden tenir aquestes investigacions?

En l’àmbit de la nanotecnologia es podrien fer bateries amb nous sistemes o analitzar el funcionament de microxips per a ordinadors. Però també eliminar materials altament contaminants com el plom. De fet, aquesta és una línia molt potent pel que fa a la microscòpia electrònica. S’analitzen materials per trobar-ne de nous que puguin tenir les mateixes característiques i comportament sense el component nociu del plom. També amb relació a la reducció de diòxid de carbó.

I en una situació d’escassetat de recursos naturals també podria ser útil?

També. Una de les coses que ens permeten aquestes tècniques és la de fer experiments moleculars i atòmics a temps real. Podem veure com funcionen i reaccionen per entendre si podrien aplicar-se al món real i solucionar certs problemes que tenim com a societat. A més, hi ha una part de la microscòpia que es dedica a mirar coses a nivell més biològic i no material, que són coses que es fan malbé i necessiten aquest temps real.

Com els virus?

Exacte. Gràcies a la microscòpia electrònica s’ha pogut veure la forma de la covid i això ha permès veure la seva composició i treballar per fer vacunes i medicaments. O el cas de les nano partícules per tractar el càncer. La microscòpia electrònica és una eina essencial per veure com es comporten i poder aplicar-les en tractaments.

Cap a on tendeix la investigació en un camp tan interdisciplinari?

Les investigacions sobre materials i les investigacions en medicina estan molt separades, m’atreviria a dir que en el camp més biològic l’escala emprada és encara d’una mida una mica més gran perquè el material és molt més sensible. En el tema dels materials, que és el meu cas, cada cop es treballa més a temps real per veure què passa al voltant dels àtoms i entendre o veure com podrien ser usats.

Quina és la situació actual de la investigació que es fa a l’estat espanyol? I el reptes?

Molt dolenta. Hi ha molta gent que s’hi dedica i que fa coses molt interessants, però no està ben valorada i has de marxar quan acabes d’estudiar. Tothom sap que la recerca és essencial i es fa molt esforç perquè formes a molta gent, hi ha molts grups de recerca, però tothom viu molt al límit. Potser un dels principals reptes seria fer un plantejament i esforç perquè els investigadors ni visquin tant al límit ni marxin fora. Molt pocs són els que tornen després.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt