Ara llegint
Pedro Mercant: “El relleu generacional depèn de la qualitat de vida que puguin tenir els treballadors de la mar”

Pedro Mercant: “El relleu generacional depèn de la qualitat de vida que puguin tenir els treballadors de la mar”

Pedro Mercant ha dedicat molts anys de feina al sector pesquer. Després de ser reelegit el 2023, aquest és el quart any que presideix OpMallorcamar, l’Organització de Productors de Peix i Marisc de Mallorca.

Pregunta.- L’any passat varen celebrar el seu 20è aniversari. Com ha anat evolucionant el sector des dels seus inicis?

Resposta.- Ens agradaria dir que a millor, però la realitat és que ens enfrontam amb preocupació a un futur incert. En aquestes últimes dues dècades, la flota de pesca de Mallorca s’ha anat adaptant a les noves condicions econòmiques i socials i a la normativa europea, la qual cosa ha conduït a una reducció considerable del cens de vaixells. Això es tradueix en menys captures i menys oferta.

P.- Quines tècniques d’innovació han anat incorporant?

R.- Opmallorcamar va iniciar la seva marxa amb la implantació del sistema de venda per subhasta electrònica, deixant enrere el sistema antic de venda a veu. Va ser una cosa pionera. A partir d’aquí, hem aconseguit tenir i mantenir els ISOS de qualitat i medi ambient, hem creat una marca col·lectiva, hem garantit la traçabilitat de totes les nostres captures i, a més, les hem identificades amb etiquetes de qualitat en alguns productes.

Demanam a l’Administració un major esforç per a valorar el producte local i de quilòmetre zero”

P.- Quins són els seus reptes actuals?

R.- Intentar revaloritzar el producte mallorquí quilòmetre zero implantant noves tecnologies, com pugui ser la venda en línia i el seguiment dels codis QR. A més, des de fa diversos anys estam tractant de donar visibilitat al nostre producte col·laborant amb fires d’alimentació, com la recentment celebrada Horeca, o acudint a esdeveniments on donam a degustar el nostre peix, com feim en la fira del Dijous Bo, a Inca. El que volem és donar molta importància i valor a la nostra marca.

P.- Amb la seva marca col·lectiva, Millorquín, pretenen garantir la qualitat dels productes pesquers frescos…

R.- Així és. Millorquín es va crear amb l’objectiu principal de donar la màxima visibilitat al nostre peix i marisc, garantint sempre la qualitat, frescor i traçabilitat de totes les nostres captures. Aquesta marca va lligada a unes condicions de tractament del producte, tant per part dels nostres pescadors com dels clients que fan ús d’aquesta.

P.- Com contribueix aquesta marca a la lluita contra el canvi climàtic i al futur de la comunitat pesquera local?

R.- Millorquín està lligada a un reglament d’ús que garanteix les bones pràctiques per part dels usuaris de la nostra marca, tan pescadors, com a distribuïdors i restauradors.

Volem donar molta importància i valor a la nostra marca”

P.- Quins són els productes més destacats de Millorquín?

R.- Tots els nostres productes són importants, però els més rellevants són la gamba vermella, la llagosta, el calamar, el gerret, la sardina, la llampuga… potser són els més coneguts.

P.- Considera que el consumidor actual valora cada vegada més els productes de quilòmetre zero?

R.- Després de la pandèmia, la paraula quilòmetre zero va prendre un significat especial, però és terriblement difícil poder identificar aquests productes en un mercat tan globalitzat. Per això demanam a l’Administració un major esforç per a valorar el producte local i de quilòmetre zero. La col·laboració és fonamental i essencial pel manteniment del sector.

Una de les visites escolars que s’han realitzat a la Llotja de Palma.

P.- Entre les seves apostes també figura la d’acostar-se a les noves generacions, obrint la llotja als escolars…

R.- Ens encanta ensenyar a les noves generacions un treball tan tradicional i obrir a la gent el sector de la pesca. Això ho podem desenvolupar gràcies a la col·laboració que tenim amb la conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través del seu programa escolar Conèixer als productors, i també pel nostre acord amb el Museu Marítim de Mallorca.

P.- Treballen també per a fer més atractiu el sector i potenciar el relleu generacional?

R.- Creiem que el relleu generacional depèn de la qualitat de vida que puguin tenir els seus treballadors, per tant, si fem bé el nostre treball, els pescadors guanyaran més diners i serà més atractiu laboralment el sector.

P.- Quines accions tenen previstes per a consolidar la seva marca i per a potenciar el consum de producte local?

R.- Continuar treballant i potenciant el consum del nostre peix i marisc amb les estratègies marcades d’informació al consumidor, i donant-li major visibilitat per a poder diferenciar-lo del producte que ve de fora.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt