Ara llegint
Xisca Tous: “Volem l’eliminació d’espectacles de pirotècnia a les festes”

Xisca Tous: “Volem l’eliminació d’espectacles de pirotècnia a les festes”

Xisca Tous, Colònia Neta

Colònia Neta és un grup de dones que espontàniament fan net el litoral de la Colònia de Sant Pere. Surten a fer net de forma individual o en grup i recullen els fems acumulat a la costa i d’altres indrets de la colònia. Xisca Tous, membre de Colònia Neta, ens explica la seva tasca i les seves reivindicacions.  

P.-Com es crea el grup Colònia Neta?

Resposta.- Ja arreplegàvem fems al nostre voltant, dúiem una bosseta i anàvem arreplegant. Ens veiem, fins que un dia vàrem quedar a un casa i ens vàrem anomenar Colònia Neta. Així va néixer. Ara som 8 dones i n’hi ha dues que només venen a l’estiu.

P.- Com vos organitzau?

R.- De vegades quedam un dia concret per fer net i de vegades ho feim individualment. Hi ha gent que s’aixeca molt prest, duu a passejar el ca, i a partir de les 7 del dematí fa neta la seva platja. Jo faig ses camades perquè visc a fora vila i me va més bé. N’hi ha que assíduament van a Ca los Cans a nedar o a la platgeta i fan aquesta zona. I de vegades quedam. Aquest mes d’abril vàrem quedar amb Som, un col·lectiu de sanitaris i metges, i vàrem dedicar un diumenge dematí a fer net el litoral des de Betlem fins a Cala Tonó. 

“Hi ha gent que s’aixeca molt prest, duu a passejar el ca, i a partir de les 7 del dematí fa neta la seva platja.”

P.- Quin tipus de fems hi trobau? 

R.- Depèn. Quan hi ha temporal, aquí la Tramuntana bufa fort, la mar treu de tot, sobretot plàstics, palets de xupa xups, tot tipus de taps, botelles, trossos de plàstics… hi ha de tot. Entre noltros hi ha Kay Newton, que abans de conèixer-mos ja havia començat un treball sobre el fems que surt només de la platja del poble. Cada dia, al llarg de tot un any, ha fet un treball de recollida, selecció i estadística de tot el fems recollit. Ha fet un treball magnífic, l’ha traduït a les 4 llengües i a la darrera Fira del Medi Ambient el vàrem presentar a les escoles i l’hem posat a disposició del batle. Kay Newton, a més d’haver fet aquest treball d’investigació, fa obres d’art amb tot el que arreplega. Hi fa una feinada perquè separa el fems pel tipus de material, ho classifica, ho fa net i després en fa obres d’art que també vàrem exposar a la fira. Els nins es varen quedar admirats. També arreplega llosques i té botelles amb 4 mil llosques. 

(Llegim a aquest estudi, per exemple, que entre el setembre del 2021 i l’agost de 2022 varen recollir a la platja de la colònia de Sant Pere 200 palets de xupa xup i 4.496 llosques, l’equivalent a 225 paquets de 20 cigarretes.)

Colònia Neta arreplega el fems del litoral del la Colònia de Sant Pere. Foto: C.N.

P.- Un dels residus que vos preocupen son les restes dels focs artificials. 

R.- El passat abril vàrem presentar una moció a l’Ajuntament per a l’eliminació d’espectacles de pirotècnia a la programació de les festes d’estiu del terme municipal d’Artà. Només hi va haver una regidora que ho va aprovar, la d’Alternativa per Artà, els altres no hi varen estar d’acord. El batle ens va dir que ho havíem de fer específicament de la Colònia de Sant Pere, i ara ho tornarem a presentar només per a la Colònia. A la Colònia els focs es fan a la vorera de la mar i totes les restes cauen al fons. Vàrem fer una arreplegada dins la mar i vàrem treure una caixa amb les restes dels focs que encara ara fan olor de pólvora.

A part de la moció, també vàrem assistir a la reunió de la preparació de les festes de la colònia, vàrem tornar a proposar que no fessin focs a la colònia i no va ser aprovat. La majoria de la gent va considerar que teníem dret, com sempre, als focs artificials i que no els havíem de suprimir, a pesar que vàrem dir que hi ha deixalles que sen van a la mar i que perjudiquen. Ens varen contestar que l’empresa de pirotècnia diu que no deixen restes, però una cosa és el que diuen i un altre cosa son els fets, i sí que hi ha restes i no són biodegradables, com diu l’empresa. L’any que vé ho tornarem a provar.

“Es molt difícil el conscienciar a la gent del canvi d’hàbits que ens demana la nostra terra.”

P.- La proposta que seria que no es fessin els focs o que es fessin a un altre lloc?

R.- Una alternativa és que no es fessin a vorera de mar, però l’encalentiment de l’atmosfera hi és, el renou, les molèsties a les persones, als animals i al medi ambient hi son. Són coses que la nostra societat té per costum però no analitza les conseqüències d’aquests divertiments. Aquesta és la qüestió: que vivim d’una manera inconscient. Vàrem proposar alternatives, com per exemple projectar imatges a una façana o fins i tot fer-ho amb drons, però és tres vegades més car, si els focs costen 3.500 euros, amb els drons pujava a 11 o 12 mil, i és absurd que es gastin aquests doblers per 10 minuts de festa.  Es molt difícil el conscienciar a la gent del canvi d’hàbits que ens demana la nostra terra. Aquest crec que és el problema més greu.

Jornada de neteja amb la Fundació Som celebrada el mes d’abril. Es recolliren 21 quilos de residus del litoral. Foto: C.N.

P.- També heu posat en marxa una iniciativa per fer front a la problemàtica de les llosques de tabac. En que consisteix?

R.- A la platja hi ha quantitat de llosques sobretot perquè hi ha restaurants, i com no hi ha cendrers damunt les taules perquè no hi poden fumar, van a fumar al banc de marès i tiren les llosques directament damunt la platja. Llavors, vàrem pensar en posar al passeig un pots de llauna grossos per tirar-hi llosques i va tenir èxit.

 P.- Quins altres temes vos preocupen des de Colònia Neta? 

R.- Tenim intenció d’unir-mos a altres grups d’Artà i la Colònia de Sant Pere preocupats per l’agressió al nostre medi. Per exemple, fa anys que han d’enderrocar les casetes de formigó que varen fer als càmpings de la Colònia i no sabem com quedarà el tema. Ens preocupa el càmping que hi ha projectat a les cases de Betlem, això vol dir increment de gent a la zona dels Canons que és una zona protegida. Com queda tot això? si no posam un interrogant i pressionem, sempre els interessos econòmics o polítics passen per damunt dels interessos mediambientals. Sempre.

Ens preocupen també els permisos de construccions noves i la permissivitat en relació a l’aigua. Es prenen mesures serioses per restringir l’aigua? Vàrem tenim problemes greus l’estiu passat, vàrem estar 15 dies amb restriccions d’aigua, i veiem que tots els xalets nous que s’han fet, que són de luxe, tots tenen piscina. Què passa amb tot això? Per què l’Administració no s’hi posa d’una manera seriosa? 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt