Alliberats a Cabrera els primers gatvaires nascuts en captivitat del projecte ‘Petits Taurons’
Ja s’han alliberat setze exemplars en aigües del Parc nacional de Cabrera una vegada han assolit un pes d’uns 800 grams i una mida aproximada de 75 centímetres. Els gatvaires han estat alliberats prop del Fort d’en Moreau, una extensió de coral·ligen profunda que va ser protegida en la seva totalitat arran de l’ampliació del parc nacional, el 2019. Altres quatre exemplars seran alliberats a la reserva marina de l’Illa del Toro.
El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir i la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, han fet balanç, aquest dijous, del projecte Petits Taurons iniciat fa dos anys per ambdues conselleries i les entitats Save the Med, Palma Aquàrium, Sharkmed, Mallorca Preservation Fund, Marilles i Iniciativa Petites Illes Mediterrànies (PIM).
La primera actuació del projecte, anomenada «Acció Stellaris» s’ha centrat en la recuperació d’ous de gatvaires del medi marí per cuidar-los en captivitat i, posteriorment, alliberar-los al medi natural per incrementar-ne la població. Des que es va iniciar el projecte, han nascut 155 exemplars de gatvaire a centres de cria controlats com són els aquaris del Parc nacional de Cabrera i les instal·lacions del Palma Aquàrium i del Laboratori d’Investigacions Marines i Aqüicultura (LIMIA).
El conseller Mir s’ha mostrat «molt satisfet pels resultats d’un projecte que situa a les Illes Balears, una vegada més, com a capdavanters en matèria de conservació del medi marí, en aquesta ocasió a través de la recuperació d’un dels seus tresors m´és valuosos: la biodiversitat». En aquest sentit, el conseller ha destacat «l’impuls que s’ha donat aquesta legislatura al Centre d’interpretació de Cabrera com a espai de recuperació de fauna i d’educació ambiental».
De la Concha, per la seva banda, ha afirmat que «és il·lusionat veure triomfar projectes així, en què col·laboren diferents parts com són Govern, entitats conservacionistes i pescadors, amb un objectiu comú com és en aquest cas conservar els nostres fons marins. Aquest és el camí».
Mitjançant una petita cirurgia abdominal que han practicat el LIMIA i l’IMEDEA, s’han col·locat transmissors als taurons que seran alliberats, i aquests emetran informació sobre la seva localització durant sis anys. El senyal serà captat per un sistema de receptors instal·lats formant un quadrat de mig quilòmetre a 70 metres de profunditat, on sol viure l’espècie. Aquest sistema és el primer de seguiment d’espècies marines de profunditat i passarà a formar part de la Balearic Tracking Network, gestionada per l’IMEDEA.
A més, els taurons també duen una marca externa que els permet ser identificats en cas de captura. Per això, els impulsors del projecte compten amb el suport de les confraries de pescadors, a qui se’ls ha sol·licitat que en cas de capturar-ne, informin al Servei de protecció d’espècies del número de marca, pes i lloc on s’ha capturat.
Actualment, queden 116 ous incubant a les instal·lacions on continuaran la seva eclosió sota la supervisió dels tècnics. Si la metodologia funciona, la intenció és repetir el procés per a altres espècies de taurons i rajades amenaçades de les Illes Balears.
El gatvaire és present a les aigües de les Illes Balears, especialment en el Parc nacional Marítim-Terrestre de Cabrera, Formentera i el Canal de Menorca. Tot i que solia ser una espècie abundant, està catalogat en perill d’extinció en el Llibre vermell dels peixos de les Illes Balears.