Ara llegint
Ametlla i garrofa, l’aposta de la Conselleria d’Agricultura per millorar la renda agrària

Ametlla i garrofa, l’aposta de la Conselleria d’Agricultura per millorar la renda agrària

Augmentar la superfície i el valor de la producció de fruits secs com l’ametlla i la garrofa principalment, a causa de la importància estratègica que tenen dins el sector primari de les Illes Balears, i oferir un horitzó de futur al sector per ser més productiu, rendible, eficient i atractiu, és la intenció del Pla de Reestructuració del sector dels Fruits Secs presentat avui.

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, i el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, han estat els encarregats de presentar-lo al sector.

La consellera ha concretat que el pla que comptarà amb un pressupost total d’uns 28 milions d’euros i es desenvoluparà durant tot el període de la nova PAC, és a dir, fins al 2027. També des de la conselleria es preveu que es comenci a executar abans d’aquest estiu, i ha apuntat que és el primer pla que es farà a les Balears amb els fons europeus ‘Next Generation’.

Per altra banda, ha recordat que l’elaboració d’aquest pla es va aprovar en la Taula Sectorial de Fruits Secs del passat 8 de gener, i per això ha volgut destacar l’agilitat i l’esforç per a haver pogut treure ja endavant el pla.

Relleu generacional

De la Concha ha assegurat que aquest pla «serà clau per ajudar al relleu generacional en el sector i millorar la renda agrària, dos dels nostres grans objectius dins aquesta legislatura», i ha afegit que «contribuirà a fer el sector molt més resilient davant el canvi climàtic, més modern i sostenible». Dividit en sis objectius específics, aquest pla de reestructuració comptarà en 2021 amb un pressupost de gairebé 3,3 milions d’euros.

Segons el director general, Fernando Fernández, el primer dels objectius del pla és recuperar la superfície de cultiu d’ametlla, «almenys en un 25% de la superfície perduda a causa de la Xylella», i augmentar el volum de producció tant d’aquesta com de la garrofa, un producte «que està en auge i és molt valuós, i del qual som uns dels principals productors del nostre país, per tant l’hem de potenciar», ha dit. La inversió prevista per aquest objectiu és d’1,38 milions d’euros per a 2021 i de 9,65 milions fins a 2027.

El segon dels objectius és continuar aplicant el Pla de Contenció de la Xylella, amb les responsabilitats i obligacions corresponents, i mantenir activa una Xarxa d’Alerta de Sanitat Vegetal «que permeti actuar davant qualsevol amenaça que pugui sorgir en el futur», ha apuntat el director general d’Agricultura. Aquest objectiu tindrà un pressupost d’1,4 milions d’euros en 2021 i un total de 7,6 milions d’euros per a tot el període.

També es desenvoluparà, com a tercer objectiu, i amb un pressupost de 250 mil euros per a 2021 i de fins a 1,5 milions en tot el període, una estratègia de recerca i innovació en el sector «que doni resposta als problemes i reptes que té», i que articuli el treball tant del sector com de l’Administració i els processos d’investigació desenvolupats per ambdues.

La quarta línia de treball se centrarà a augmentar el valor agregat de la producció d’ametlla i garrofa, tant en el preu del producte en si, sense transformar, com a través de la transformació, sumant valor a la producció per part de la indústria associada innovadora, «amb gran repercussió directa en l’increment de renda agrària», segons Fernández. En 2021 s’invertiran 100 mil euros en això i en total es destinaran 7,1 milions d’euros.

El cinquè objectiu del pla està basat en treballar en la millora dels sistemes de producció en el sector de fruits secs, «enfortint la transferència tecnològica i del coneixement, la formació i assessorant en finques», així com «l’adaptació al canvi climàtic dels cultius i la seva possible transformació cap a la producció ecològica», ha assegurat el director general. Aquest objectiu té assignada una partida de 31.000 euros en aquest 2021 i un total d’1,2 milions fins al 2027.

I finalment, el sisè dels objectius -que compta amb una primera inversió de 122 mil euros i 1 milió en total per a tot el període PAC- és enfortir les estructures organitzatives i de comercialització, «especialment cooperatives i OPFH’s» que estiguin vinculades al sector dels fruits secs, garantint també «el bon funcionament i transparència en la cadena de valor», ha conclòs Fernández.

@Foravila_IB
#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt