Amics de la Terra instal·la trampes casolanes a l’alzinar de Son Torrella per controlar la plaga del banyarriquer
Aquest passat cap de setmana, Amics de la Terra Mallorca ha sumat esforços en la campanya de control de la plaga forestal del banyarriquer (el coleòpter perforador Cerambyx cerdo), que suposa una amenaça per als alzinars de Mallorca.
És el tercer any consecutiu que Amics de la Terra instal·la trampes casolanes (reutilitzant garrafes d’aigua), seguint els protocols de la Conselleria de Medi Ambient i Territori. Els últims anys s’han capturat més de 600 exemplars i enguany han tornat a instal·lar 40 trampes distribuïdes en dos dels alzinars de la finca, de les quals farà el seu seguiment al llarg del juliol i poder així entregar les dades de les captures a la Conselleria, abans de retirar-les fins a l’estiu que ve.
La jornada ha comptat amb l’activa participació d’una vintena de persones voluntàries les quals van aprendre també sobre el cicle biològic del banyarriquer i la importància d’aquesta actuació a l’inici de l’estiu, per atrapar els exemplars d’aquest escarabat quan surtin dels arbres per a reproduir-se.
Gràcies a l’Acord de Custòdia del Territori que Amics de la Terra manté amb la propietat de la finca, l’entitat ecologista treballa per apropar la ciutadania a la importància dels ecosistemes de la Serra de Tramuntana i la seva biodiversitat, de forma activa i participativa.
Les tasques de seguiment i manteniment de les reforestacions més antigues, la realització de noves intervencions amb espècies arbustives mel·líferes autòctones, la revisió de la tanca perimetral que protegeix contra la pressió ramadera de les cabres, el control del banyarriquer de l’alzina, i altres activitats d’educació ambiental són algunes de les actuacions que Amics de la Terra durà a terme el 2022 a la finca.
Des de fa dos anys, les seves activitats compten no només amb la col·laboració del Consorci de la Serra de Tramuntana, sinó també algunes d’elles incorporen la participació de Tramuntana XXI, entitat contractada per la propietat de la finca per dur a terme una gestió integral d’aquesta.
Aquests alzinars són d’un valor ecològic immens, i estan amenaçats com tots els de la Serra, per la combinació de factors com el seu envelliment per falta de renovació natural amb noves alzines, l’increment de les sequeresderivades del canvi climàtic, la debilitació amb les plagues forestals i la pressió causada per la superpoblació de cabres.
Des d’Amics de la Terra emfatitzen que aquests boscos són essencials per a la biodiversitat i per lluitar contra la crisi climàtica i que la seva gestió – tant a les finques públiques i espais naturals protegits, com a les finques privades (les quals suposen una gran superfície de la Serra) – és de total prioritat.