Ara llegint
Controls més exhaustius per localitzar els ofidis invasors

Controls més exhaustius per localitzar els ofidis invasors

El director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, s’ha reunit, aquest dimarts, amb la directora de l’àrea d’agricultura i pesca de la Delegació del Govern, Ana Maria Garcia i el comandant de la Guàrdia Civil, David Navarro, per establir els eixos i objectius de la col·laboració per a la detecció i control dels ofidis invasors a les Illes Balears.

Entre les mesures que s’han plantejat, es recull un augment de les inspeccions d’arbres ornamentals a ports i aeroports i la formació específica per a la detecció d’ofidis en el material vegetal i el seu comportament.

En els mateixos ports i aeroports, també s’ha plantejat la instal·lació de pòsters informatius sobre les serps invasores i els perills que suposa la seva introducció a les Illes Balears que elaborarà la Conselleria de Medi Ambient i Territori.

Contactes amb els vivers de la conca mediterrània

A més, la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat enviarà una carta a tots els vivers de la conca mediterrània amb què hi ha comerç habitual d’espècies susceptibles a tenir serps invasores per traslladar l’amenaça que suposen per a la biodiversitat de l’arxipèlag, així com per fer-los arribar una guia de bones pràctiques a tenir en compte a l’hora de transportar les plantes cap a les Balears.
    
També s’ha previst estrènyer les relacions amb les Illes Canàries per conèixer les seves experiències i les actuacions que s’hi fan seguint les recomanacions de l’Estratègia estatal de control d’ofidis a les illes, que l’Estat encara no ha desplegat.

Mas ha agraït la predisposició tant de la Delegació del Govern com de la Guàrdia Civil per seguir avançant en l’estratègia conjunta de control d’ofidis. Cal recordar que el passat juliol, el conseller Miquel Mir i el director general ja es reuniren amb la delegada del Govern, Aina Calvo, per impulsar mesures en matèria de bioseguretat.

El director general també ha incidit en què les mesures no només s’han plantejat a curt termini sinó que també a mig termini i que la trobada d’aquest dimarts és la primera passa per poder desenvolupar de forma conjunta noves iniciatives  encaminades al control de serps invasores.

La conselleria de Medi Ambient i Territori va posar en marxa, el 2016, una campanya de control d’ofidis a les Pitiüses en col·laboració amb el Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB), els Agents de Medi Ambient, els Consells d’Eivissa i Formentera, l’ajuntament de Santa Eulària des Riu i la Federació balear de caça.

En les quatre campanyes completades, el COFIB ha capturat 5.081 serps, xifra a a la qual cal sumar, a l’illa d’Eivissa, els exemplars capturats pel més d’un miler de trampes repartides a particulars els darrers anys. Enguany, a Mallorca, la direcció general d’Espais Naturals i Biodiversitat ha posat en marxa un Pla de xoc contra els ofidis invasors en col·laboració amb la Mancomunitat del Pla de Mallorca,  incrementant la primera campanya de control que va tenir lloc a l’illa al 2017.

En total, s’han repartit unes 170 gàbies a tretze municipis. La Conselleria ha adquirit i facilitat les gàbies als municipis que ho han sol·licitat. Aquestes son ara gestionades pels tècnics municipals després d’haver rebut una formació específica per part del personal tècnic del COFIB.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt