Ara llegint
Cooperatives Agro-alimentàries presenta un quadern de camp digital als seus associats

Cooperatives Agro-alimentàries presenta un quadern de camp digital als seus associats

Cooperatives Agro-alimentàries presenta un quadern de camp digital als seus associats

Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears i l’empresa tecnològica mallorquina AnySolution han celebrat a Santa Maria una jornada sobre la digitalització per a donar a conèixer els projectes que estan duent a terme en aquest àmbit les cooperatives de les illes. Tots aquests projectes són finançats per la Unió Europea.

Durant la jornada també s’ha donat a conèixer el quadern de camp Digital C3 desenvolupat per Cooperativas Agro-alimentarias de España i HISPATEC. Pablo Fernández Álvarez de Buergo, tècnic de Sostenibilitat, Qualitat i innovació de Cooperativas Agro-alimentarias de España, ha explicat que “aquesta nova eina ofereix a les nostres entitats sòcies la possibilitat de centralitzar la gestió del nou quadern de camp digital, que serà obligatori a partir de la campanya 2023. Són dades, la custòdia i l’anàlisi de les quals es podrà realitzar de manera interna”.

Segons explica Maria Francisca Parets, directora gerent de Cooperatives Agro-alimentàries Illes Balears, “aquesta jornada és una oportunitat per transferir al sector un valuós coneixement a fi de complir amb els requisits normatius de les ajudes europees, com és l’obligació de tenir un quadern de camp digital. També millorar la sostenibilitat, productivitat i competitivitat del sector agroalimentari del nostre territori”.

Durant la jornada s’han explicat els següents projectes:

– Projecte PLOUTOS que cerca aconseguir cadenes de valor sostenibles basades en dades per al sector agroalimentari aplicat als hortícoles en els hivernacles de Agromallorca SAT. S’han desplegat sensors per a millorar l’eficiència en el cultiu del tomátiga de ramellet, reduir el consum d’aigua i fertilitzants, dotar de capacitat de gestió als hivernacles (tancant i obrint finestres de manera automàtica), etc.

– Projecte SPADE que consisteix en la utilització de drons a la Cooperativa Agrícola Sant Bartomeu de Sóller per a detecció de plagues. Les fotos obtingudes s’utilitzen també per a altres funcions, com la detecció d’incendis.

– Projecte DATA4Food2030 que té com a objectiu la creació d’un espai de dades del sector agroalimentari a Balears. Les dades constitueixen la base de la presa de decisions del sector agro per a millorar eficiències, reduir costos, generar nous models de negoci. Es treballa, entre altres amb Camp Mallorquí SCL.

-Projecte CPS4Agri, executat amb Camp Mallorquí SCL on s’ha desenvolupat un robot per a detectar plagues en l’ametller.

Parets ha explicat que “es tracta de projectes d’experimentació que s’estan desenvolupant dins del marc de la Unió Europea. Realment constitueixen una oportunitat que se’ns estan donant per a experimentar i provar i conèixer el que s’estan començant a desenvolupar en el món agroalimentari. En definitiva, en aquests projectes és molt important el component humà perquè, gràcies a jornades com aquesta, impulsem que els agricultors puguin continuar avançant en el desenvolupament de projectes més tecnològics i innovadors. Volem atreure els més joves, empoderar els agricultors i crear sinergies amb el sector turístic per aconseguir un sector agroalimentari més sostenible mediambientalment, econòmicament i socialment”.

Les més de 30 persones interessades a incorporar la digitalització en les seves explotacions han pogut conèixer avui mateix els equips utilitzats en els projectes. A més, de fer preguntes i obtenir més informació sobre la tecnologia que s’està utilitzant en el sector agro a Illes Balears.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt