Ara llegint
Creix el nombre d’incendis forestals, però la superfície afectada es manté baixa

Creix el nombre d’incendis forestals, però la superfície afectada es manté baixa

Creix el nombre d'incendis forestals, però la superfície afectada es manté baixa

Seixanta incendis forestals ja han cremat a les Illes Balears en el primer mig any de 2023 una superfície de 17’46 hectàrees de terreny. Malgrat que la superfície cremada es mantengui molt per davall la mitja dels darrers quaranta anys, sí que enguany s’ha produït un augment espectacular pel que fa al nombre de sinistres.

Tot i l’elevat nombre d’incendis forestals (41 a Mallorca, majoritàriament a la Serra de Tramuntana, 14 a Eivissa, 3 a Menorca i 2 a Formentera) la superfície afectada és considerablement baixa.

Serveixin d’exemple els tres anteriors exercicis. L’any 2022, un any de rècord per pocs sinistres forestals tot i l’adversitat d’una temperatura especialment elevada, es varen registrar de gener a desembre 80 incendis amb una superfície incendidada d’11’30 hectàrees, la més baixa des que hi ha registres. L’any 2021 es varen reportar 66 incendis i 113’15 hectàrees de bosc perdudes, i l’anterior 2020 hi va haver 78 incendis i 470 hectàrees afectades, tot i la reducció de l’activitat general obligada per la pandèmia.

Els efectes de Juliette

I és que aquests passats mesos han estat complicats per a l’Institut Balear de la Natura (IBANAT). El només mig any s’han assolit xifres de sinistres superiors a anys sencers. I és que la destrossa provocada per la tempesta Juliette, especialment a la zona de la Tramuntana, va obligar els pagesos a cremar la rama dels conreus d’olivera que la nevada havia tirat en terra. A causa d’aquestes fogueres es varen produir desenes d’incendis que els varen obligar a intervenir. Aquesta, per tant, és la raó principal per la qual aquest anys 2023, fins i tot abans de l’arribada de la calor intensa, hi hagi tanta activitat relacionada amb el foc.

La superfície cremada, malgrat ser baixa (17’46 hectàrees) ha és major a la de l’any passat (11’30). Mallorca ha perdut quasi 10 hectàrees de massa forestal a causa d’aquests incendis, Eivissa més de 7 hectàrees i els incendis de Menorca i Formentera han estat més aviat testimonials.

IBANAT adverteix que 11’56 hectàrees han estat de superfície arbrada i 5’90 hectàrees de superfície desarbrada.

Al mateix temps que IBANAT fa balanç de l’evolució dels sinistres durant el primer semestre de 2023, insisteix que el risc d’incendi forestal augmenta cada dia que passa, malgrat la temperatura moderada del final de juny i començament de juliol i els ruixats dispersos que s’han registrat a diferents punts de la geografia balear.

Demana no abaixar la guàrdia, no encendre foc al bosc ni en àrees properes i seguir totes les recomanacions que es donen des del Govern Balear. De fet, les destrosses produïdes pel temporal Juliette han convertit moltes àrees en veritables polvorins si una espurna hi arriba.

Foto: IBANAT

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt