Ara llegint
El Govern al·lega al Reglament General de Costes per evitar modificar les concessions en el domini públic

El Govern al·lega al Reglament General de Costes per evitar modificar les concessions en el domini públic

El Govern al·lega al Reglament General de Costes per evitar modificar les concessions en el domini públic

El Govern de les Illes Balears ha presentat diverses al·legacions a la reforma del Reglament General de Costes que ajusta els límits de les concessions en el domini públic marítim-terrestre. Aquesta decisió, segons han explicat des de l’executiu balear, “respon a la preocupació per l’adequació d’aquestes modificacions a les necessitats reals de l’entorn costaner de les Illes Balears i als processos legals requerits per a la seva implementació”.

En aquest context, el Govern ha volgut deixar clar el seu compromís amb la salvaguarda del domini públic marítim-terrestre. L’administració autonòmica considera que el projecte de reforma, proposat després de l’anul·lació del Reglament de Costes de 2022 pel Tribunal Suprem a causa de l’omissió de la consulta pública, “no reflecteix adequadament els interessos i necessitats de la comunitat insular”.

El Govern creu que la consulta pública prèvia duita a terme “s’ha realitzat sense facilitar a la ciutadania l’accés a documents clars i concisos i sense la informació necessària per a una participació informada”. Aquest fet, qualificat com una “deficiència” asseguren que va en contra del que s’estableix en l’article 133.4 de la Llei 39/2015, per la qual cosa la situació actual equival a una falta de consulta. Per això el Govern advoca per la realització d’una nova consulta pública prèvia “que compleixi amb totes les garanties legals”, han dit.

També qüestiona la necessitat de modificar el Reglament General de Costes de 2014 per motius relacionats amb el canvi climàtic. “Les preocupacions que es pretenen abordar ja estan contemplades en la Llei de Costes de 1988, la seva modificació de 2013, el mateix reglament de 2014, i en l’Estratègia d’Adaptació al Canvi Climàtic de la Costa Espanyola de 2017”, asseguren.

Des del govern autonòmic han indicat que la reforma del Reglament General de Costes “presenta objectius imprecisos i innecessaris, especialment en la modulació i limitació de la durada de les concessions, així com en la introducció de procediments de concurrència competitiva sense justificació clara”.

Afageixen que “la proposta inclou el desenvolupament reglamentari de definicions legals que impliquen noves delimitacions, incorporant terrenys confrontants al domini públic marítim-terrestre de manera injusta i fins i tot, en alguns casos, il·legal”.

Expliquen, a més, que les modificacions suggerides “manquen d’una necessitat demostrada i podrien violar principis de legalitat i coherència normativa”. Per al Govern existeixen alternatives “menys disruptives per a corregir errors, que permetrien abordar les preocupacions sense alterar significativament el marc regulador actual”.

El Govern proposa explorar solucions alternatives, tant reguladores com no reguladores, a la modificació del reglament. “Aquestes mesures evitarien l’eliminació d’ocupacions en el domini públic marítim-terrestre, una acció que no reconeix el valor social i econòmic del litoral”, han detallat. Des del Govern manifesten que “aquesta perspectiva és crucial, especialment en una comunitat com les Illes Balears, amb una geografia insular i un sector terciari predominant”.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt