Ara llegint
Signat l’acord que permetrà transferir les competències de costes a la Comunitat Autònoma el 2023

Signat l’acord que permetrà transferir les competències de costes a la Comunitat Autònoma el 2023

Signat l'acord que permetrà transferir les competències de costes a la Comunitat Autònoma el 2023

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, han signat aquest divendres l’acord que permetrà transferir les competències de costes a la Comunitat Autònoma i que serà efectiu a partir de l’1 de juliol del 2023.

A l’acte de signatura, que s’ha celebrat després d’una reunió de la Comissió Mixta per a la Transferència de Costes, hi han assistit també la consellera de Presidència, Funció Pública  i Igualtat, Mercedes Garrido; el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir; el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, i la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez.

Es tracta del traspàs competencial més important des de l’arribada a la gestió autonòmica de l’educació i la sanitat i, després de la reunió al Consolat de Mar, Francina Armengol ha explicat  que «avui fem possible una reivindicació històrica» i es resol «una anomalia, que era que un territori insular no tingués les competències sobre el seu litoral i la seva costa» i que, per tant «era una competència fonamental des del punt de vista polític i de gestió».

La presidenta del Govern ha recordat que «s’està negociant amb els consells insulars la transferència de litoral en rústic» i que l’objectiu és «aprofitar aquests mesos per a compassar els dos traspassos» i que es puguin fer de manera simultània.

Francina Armengol també ha celebrat que aquest acord arribi «quan complirem 40 anys del nostre Estatut d’Autonomia i res culmina millor l’autogovern d’aquestes illes que la transferència de competències». En aquest sentit, la presidenta ha recordat que aquests acords «es donen quan hi ha un govern a Espanya sensible a la qüestió» i ha agraït el compromís a la ministra i el govern que «perquè mai havíem aconseguit en tan poc temps tantes coses per a la ciutadania d’aquestes illes».

Per part seva, Miquel Mir ha assegurat que el traspàs competencial «permetrà gestionar i decidir sobre una franja territorial estratègica de cara al present i el futur de les Illes Balears, alhora que ens permetrà establir una millor i major coordinació entre les polítiques ambientals i territorials de la Comunitat Autònoma». El conseller ha definit aquestes competències com a estratègiques també en el sentit que donen eines «a l’hora de lluitar contra el canvi climàtic i incrementar la resiliència de la nostra franja costanera, que és fràgil i vulnerable».

Així, a partir de l’estiu que ve serà la Comunitat Autònoma la responsable de gestionar, atorgar i vigilar les autoritzacions d’usos de temporada del domini públic maritimoterrestre, les zones de servitud de trànsit (és a dir, els primers sis metres des de la ribera de mar) o les concessions demanials que incorpora la Llei de costes, que són les requerides per a situacions com explotacions d’aqüicultura o concessions que impliquen usos privatius i que requereixen ser-hi per un temps superior a quatre anys.

D’aquesta manera, el Govern tindrà com a funcions les autoritzacions relacionades amb les gandules, els para-sols, les cantines, les zones de fondeig, la celebració de concerts o cursos en domini públic maritimoterrestre o la instal·lació d’altres béns mobles desmuntables.

També s’encarregarà de tramitar, imposar i recaptar sancions per incompliment de la servitud de pas, de les autoritzacions d’ús del domini públic maritimoterrestre o d’incompliments de les condicions de les concessions. D’altra banda, la recaptació derivada dels imposts i cànons de les concessions continuarà corresponent a l’Estat.

La planificació, l’elaboració de projectes i l’execució d’obres que no són d’interès general també seran competència de la Comunitat Autònoma, i en les actuacions que sí que siguin considerades d’interès general, com la regeneració de platges, el Govern hi participarà fent una proposta o presentant un informe.

El pressupost

Des del punt de vista pressupostari, el traspàs implica fer arribar a les Illes Balears 1.306.704,88 euros per a la gestió d’aquesta competència. També se subroguen 18 treballadors i treballadores, sis vehicles i la seu de la Demarcació de Costes, situada a Palma.

L’acord se suma a altres fites assolides els darrers anys a través de la negociació entre l’Estat i el Govern, com l’aprovació de la part fiscal del règim especial de les Illes Balears, la introducció del factor d’insularitat en els pressuposts generals de l’Estat, la gratuïtat del transport públic o l’arribada de fons europeus per fer front a la crisi derivada de la COVID-19.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt