Ara llegint
El Govern anuncia més inspeccions pel compliment de la normativa de comercialització de fruita i hortalissa

El Govern anuncia més inspeccions pel compliment de la normativa de comercialització de fruita i hortalissa

El Govern anuncia més inspeccions pel compliment de la normativa de comercialització de fruita i hortalissa

El Govern Balear ha informat avui que les inspectores de la Direcció General de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, iniciaran en els propers dies una campanya de control del compliment de les normes de comercialització de fruites i hortalisses en el comerç minorista de la comunitat autònoma.

La venda dels productes hortofructícoles en estat fresc s’ha d’ajustar al que preveu la norma de comercialització de cada producte. En el cas de fruites i hortalisses que no tenen una norma específica, els productes s’han d’ajustar a la norma de comercialització general establerta en l’annex 1, part A, del Reglament d’execució (UE) 543/2011. Aquestes normes són d’obligat compliment en totes les fases de comercialització, han recordat avui des de l’administració.

A més, les fruites i hortalisses que es comercialitzen al consumidor final o col·lectivitats, també han d’ajustar el seu etiquetatge a allò que preveu el Reglament (UE) 1169/2011 sobre la informació alimentària facilitada al consumidor i al Reial decret 126/2015, que aprova la norma general dels aliments que es presenten sense envasar al consumidor final i a les col·lectivitats, dels envasats en el lloc de venda a petició del comprador, i dels que envasen els titulars del comerç al detall.

També és aplicable la normativa referent a l’ús de mencions protegides per DOP o IGP, així com les mencions referents als productes que provenen de l’agricultura ecològica.

Protegir els interessos

En aquest sentit, i en paraules del director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local del Govern, Joan Llabrés, “per tal de protegir els interessos legítims dels productors i evitar la competència deslleial, iniciem aquesta campanya de control; un control que consisteix en una inspecció visual dels productes, per comprovar si compleixen els requisits mínims de comercialització, així com un estudi de l’etiquetatge o marcatge dels productes per tal de comprovar que s’inclouen totes les mencions obligatòries, amb especial atenció a l’origen dels mateixos”.

Els incompliments que es puguin detectar poden suposar sancions administratives. En el cas del comerç minorista, fins a 3.000 euros; en el cas dels distribuïdors, fins a 15.000 euros o 5 vegades el valor del producte; i en el cas que el fet repercuteixi a terceres persones a les quals li subministren el producte, fins a 600.000 euros.

L’any 2022 es van realitzar 32 inspeccions al sector hortofructícola i es van detectar 69 presumptes infraccions, que van derivar en set expedients sancionadors.

Per aquest any 2023 s’ha previst superar les 40 inspeccions.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt