Ara llegint
El valor econòmic del vi de qualitat assoleix per primera vegada els 41 milions d’euros

El valor econòmic del vi de qualitat assoleix per primera vegada els 41 milions d’euros

L'èxit de la recuperació del giró ros, trenta anys després

La producció de vi amb distintiu de qualitat s’ha convertit en un negoci gens menyspreable a les Illes Balears. Segons les dades fetes públiques avui pel Govern Balear l’any passat el valor econòmic del vi de qualitat va ascendir a prop de 41.300.000 euros, el 13% més que l’any precedent i un rècord històric.

Aquestes dades fan referència a la suma de la producció de la Denominació d’Origen Binissalem, la Denominació d’Origen Pla i Llevant i el Vi de la Terra amb les respectives modalitats: Illes Balears, Serra de Tramuntana, Mallorca, Eivissa, Illa de Menorca i Formentera.

El valor econòmic d’aquests vins sempre ha seguit una línia ascendent, excepte alguna petita excepció com els anys 2015 o 2019 on hi va haver lleugeres baixades, i també l’any de la pandèmia, el 2020, ja clarament superat.

Deu anys enrere el volum econòmic que suposava aquesta activitat era de 25 milions d’euros, front els 41’3 d’ara.

El 70’1% de la producció s’ha venut a les Illes Balears i el 3’8% se n’ha anat a la resta de comunitats autònomes d’Espanya. Al mercat exterior s’hi dedica el 17’1% de la producció i és Alemanya el país que, sens dubte, se’n duu la major part. El 60% l’adquireixen els alemanys, el 18% se’n va a Suïssa, el 7% a Dinamarca.

El Vi de la Terra Mallorca és la qualificació que més superfície dedica actualment a la producció de caldos i també qui més creix. Són 1.060 hectàrees de terreny dedicades a la vinya i un creixement proper al 13% respecte a l’any anterior, el que representa més de la meitat del total. En segon lloc hi ha la Denominació d’Origen Pla i Llevant, amb prop de 400 hectàrees, i tot seguit la Denominació d’Origen Binissalem amb 245 hectàrees.

En total, el vi de qualitat supera per primera vegada les 2.000 hectàrees de terreny, amb 2.009’6, concretament, un 3’2% més que l’any precedent.

L’any 2022 va ser un bon any pel que fa a producció, amb 10.113 tones de raïm produït i un increment del 16% respecte a l’anyada anterior, sobretot en els conreus destinats al vi negre.

Tot això es materialitza en 63.548 hectolitres de vi, un 14’2% més que l’any anterior. El vi de la terra, en les seves diferents modalitats, suma 41.990 hectolitres, la Denominació d’Origen de Binissalem n’aconsegueix 7.893 i la del Pla i Llevant de Mallorca altres 13.665.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt