Ara llegint
El Govern Balear fa una crida perquè es presentin més projectes d’energies renovables que aprofitin els fons europeus

El Govern Balear fa una crida perquè es presentin més projectes d’energies renovables que aprofitin els fons europeus

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha fet una crida avui des d’Eivissa perquè les diverses institucions, ciutadans, empreses i promotors presentin més projectes de renovables, aprofitin els fons europeus i es pugui avançar en l’objectiu d’arribar al 2030 amb un 35% d’energies renovables.

«Eivissa necessita accelerar la implantació de renovables; per això és necessari fer una crida a tots, ja sigui el Consell, ajuntaments, ciutadans, empreses i promotors perquè presentin més projectes de renovables en les properes convocatòries per convertir l’illa en un model referent de sostenibilitat», ha afirmat Yllanes.

El foment de l’autoconsum, les comunitats energètiques o la instal·lació de plaques fotovoltaiques a cobertes, aparcaments i entorns urbans són una prioritat per al Govern, amb l’objectiu de democratitzar la generació d’energia i aconseguir una major sobirania energètica. La col·laboració entre administracions i el sector privat és vital per avançar en aquesta transició i fer front als reptes compartits que tenim al davant en els pròxims anys.

Durant la visita al’hotel Insotel Fenicia, establiment que rebrà un ajut de 24.960 euros del programa SOLBAL 2 i que cobrirà el pàrquing amb plaques fotovoltaiques que generaran 104 kWp de potència, Yllanes ha recordat que el SOLBAL 2 compta a Balears amb una inversió pública prevista de 18,8 milions d’euros en ajuts, però que mobilitzarà més de 107 milions d’inversió total.

«La mobilització d’aquests recursos genera un nombre important de llocs de treball en nous sectors productius d’alta qualitat i valor afegit», ha dit el vicepresident, al mateix temps que ha reconegut que les empreses del sector calculen que en els pròxims anys es crearan 17.500 llocs de treball a les Illes relacionats amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha indicat que «hem d’intensificar la feina conjunta entre les institucions per tal d’aprofitar els fons NextGen que arribaran molt aviat». «Vull destacar una vegada més que des de Balears som més ambiciosos en l’objectiu d’aconseguir un alt percentatge d’energia elèctrica renovable, ja que estam en condicions d’aconseguir el 25 % d’aquesta energia en dos anys. És a dir, el 2023 haurem multiplicat per deu el percentatge des dels inicis de legislatura, però necessitam la implicació de totes les Illes i tots els sectors», ha afegit.

Malagrava, finalment, ha destacat que el projecte de l’Insotel Fenicia és un exemple de com la sostenibilitat és transversal i s’ha d’introduir en tots els sectors, especialment el turístic. «Vull posar en valor aquesta iniciativa, ja que és un exemple a seguir per a la resta. Cal recordar que la Llei de canvi climàtic preveu instal·lar plaques fotovoltaiques a tots els aparcaments privats de més de 1.500 m² abans de 2025, per tant, aquesta futura instal·lació de plaques fotovoltaiques també dona compliment a aquesta obligació». «El sector turístic, especialment els hotels, han de ser punta de llança en el desenvolupament de renovables, precisament per fer de motors de la resta de sectors econòmics», ha apuntat.

Ajudes SOLBAL 2 a Eivissa

El SOLBAL 2 és un programa d’ajuts gestionat per l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi Energètic (IDAE), que estarà dotat amb 18,7 milions de fons FEDER que es destinaran a reforçar l’estratègia d’electrificació de l’arxipèlag amb energies verdes, amb especial èmfasi en la fotovoltaica. El programa proporcionarà 142 MW més de podència a les Illes Balears a finals de 2022, i el Govern el considera imprescindible per incrementar el percentatge d’energies renovables a les Illes Balears i avançar així en la descarbonització del nostre sistema econòmic i la mitigació dels efectes del canvi climàtic.

A Eivissa s’han presentat 4 projectes que rebran una subvenció de més de 80.000 euros i instal·laran 500 kW de potència en sòl urbà. De fet, tots els projectes presentats a l’illa s’ubiquen sobre aparcaments, cobertes d’hotels i altres establiments. La implementació del SOLBAL 2 permetrà complir amb l’objectiu que marca la Llei de canvi climàtic i transició energètica d’arribar al 2030 amb un 35 % d’energies renovables.

El SOLBAL 2 donarà continuïtat a la iniciativa plantejada en la primera edició (2019) i sumarà 38 nous projectes d’instal·lacions fotovoltaiques que aportaran més de 142 MWp de nova potència renovable al conjunt de les Illes. Es tracta tant d’instal·lacions en sòl com en cobertes o marquesines. Del total de projectes admesos, 28 operaran a Mallorca (amb una potència de 111,481 MW i una ajut de 14,6 milions d’euros), 6 a Menorca (30,1 MW i un ajut de 4 milions) i els 4 restants a Eivissa (0,5 MW i un ajut de 80.000 euros). Es preveu que els 18,7 milions d’euros en ajuts de l’IDAE mobilitzin, al seu torn, unes inversions equivalents a 108 milions d’inversió.

La posada en marxa del programa SOLBAL 2 s’emmarca dins l’objectiu del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) de promoure estratègies d’energia renovable en els arxipèlags balear i canari, en col·laboració amb els governs autonòmics i insulars respectius que permetin, al seu torn, reduir els corresponents sobrecostos energètics que implica la singularitat dels territoris insulars.

L’exemple de Sant Joan de Labritja

Yllanes ha presentat també avui en el municipi de Sant Joan de Labritja dos punts de recàrrega doble per a vehicles elèctrics amb pèrgola solar fotovoltaica de 100 kW per a l’autoconsum dels punts i de les instal·lacions esportives, els quals evitaran 110.790 kg d’emissions de CO2 l’any.

Aquests punts de càrrega han estat finançats a través de la convocatòria pública de Punts de Recàrrega per a Administracions Locals (PRAL) a través d’un projecte ITS, han rebut una subvenció de 162.800 euros per part del Govern i s’han invertit un total de 220.480 euros. Aquesta pèrgola, instal·lada a part d’un aparcament del poliesportiu de Sant Joan, compleix amb la Llei de canvi climàtic que obliga a cobrir amb plaques solars aquells aparcaments de més de 1.000 m2 per al 2025.

D’altra banda, aquesta instal·lació serveix per impulsar la mobilitat sostenible amb vehicles elèctrics, ja que la pèrgola de l’aparcament dona la possibilitat de recarregar diversos vehicles alhora des d’un únic equip, a més de permetre minimitzar els costos d’instal·lació i l’impacte estètic de les infraestructures en la via pública.

El vicepresident Yllanes ha destacat que aquests tipus d’instal·lacions «són un exemple del tipus de model al qual el Govern vol arribar. Volem impulsar tant l’autoconsum renovable com la mobilitat elèctrica, dos dels eixos principals de la transició energètica, i és per això que les administracions locals són imprescindibles en la lluita contra el canvi climàtic i en el procés de transició energètica que hem iniciat. Des del local es comença, posant les bases per a un canvi de model cap a una societat més sostenible i respectuosa amb l’entorn».

«Des del Govern tenim molt clar que aquest punt de càrrega que s’autoabasteix és un exemple del tipus de model al qual volem anar en els propers dos anys: potenciam l’autoconsum, també en els edificis públics, per avançar cap a la sobirania energètica», ha afegit el vicepresident.

Per la seva banda, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha destacat que aquestes instal·lacions finançades pel Govern suposen una altra passa cap al compliment de la Llei de canvi climàtic. «Aquests projectes són molt importants, ja que gràcies a aquestes instal·lacions fotovoltaiques amb punts de càrrega impulsam tant l’autoconsum renovable com la mobilitat elèctrica, dos dels eixos principals de la transició energètica. Hem d’estar preparats per modernitzar les infraestructures davant la electrificació imminent dels vehicles que ve, així com per aprofitar l’arribada dels fons europeus».

«L’objectiu per al 2022 és superar els 1.000 punts de recàrrega d’accés públic per a vehicles elèctrics, doblant els punts respecte a 2020. Vull recordar que aquesta fita l’haurem aconseguida tres anys abans de l’objectiu inicialment situat a 2025, però podem ser encara més ambiciosos i accelerar la expansió de la xarxa», ha afegit.

Cal recordar que recentment s’ha modificat la convocatòria de Punts de Recàrrega de l’Administració Local (PRAL), a causa de la demanda dels ajuntaments d’acollir-se a aquestes subvencions. Així, per tal que es pugui garantir la instal·lació de totes les pèrgoles possibles per a les administracions locals, s’augmentarà la quantia destinada a aquests projectes en un 70 %, i els 6 milions d’euros pressupostats inicialment s’incrementaran fins als 10,2; és a dir, 4,2 milions més.

D’altra banda, també s’ampliarà el termini de justificació fins al 30 de desembre de 2022. D’aquesta manera, els ajuntaments tindran més marge per executar els projectes dins el termini establert.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt