Ara llegint
El Govern triplica les estacions de cerca de larves de nacra per intentar recuperar l’espècie

El Govern triplica les estacions de cerca de larves de nacra per intentar recuperar l’espècie

El Govern triplica les estacions de cerca de larves de nacra per intentar recuperar l'espècie

El Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) ha adjudicat el nou servei de recuperació de la nacra (Pinna nobilis) per a la col·locació, revisió i processat de mostres de col·lectors larvaris. El projecte compta amb un pressupost proper als 25.000 euros.

L’actual xarxa sentinella a les Illes Balears consta d’un màxim de set punts de col·lecció i es va posar en marxa el 2017, una vegada es va conèixer el fenomen de mortalitat massiva que ha deixat aquesta espècie en perill crític d’extinció. Amb aquest nou contracte, el nombre de punts que es monitoritzaran passarà a ser de 25 que comptaran amb tres col·lectors cadascun.

Per tant, hi haurà un mínim de 75 col·lectors que es distribuiran de la manera següent: 33 a Mallorca; 12 a Eivissa; 12 a Menorca; 9 a Formentera; i, finalment, 9 a l’arxipèlag de Cabrera.

A partir de maig

Els col·lectors s’instal·laran a partir del mes de maig amb l’objectiu principal de captar individus vius de nacra en la seva fase larvària; en cas d’assentament, aquestes ja serien visibles a l’ull humà el mes d’octubre, quan està previst revisar tota la Xarxa. El projecte està finançat amb fons del Ministeri de Transició Ecològica i pel Repte Demogràfic i es fa amb la coordinació i supervisió de personal científic del IMEDEA, responsable de la xarxa a Balears.

Actualment, es té constància de menys d’una desena d’individus vius, la majoria d’ells híbrids de P. nobilis i P. rudis. No obstant això es continuen detectant esporàdicament nous individus la qual cosa es motiu d’esperança per la supervivència de la espècie. Per això, es fa una crida als bussejadors a que estiguin atents i comuniquin qualque albirament que pot ser de Pinna nobilis.

El servei de Protecció d’Espècies de la conselleria ha recordat avui, mitjançant un comunicat, que té obertes diverses vies de comunicació per rebre notificacions de possibles nacres vives. Aquestes son a través de wassap (606 875 244) o correu electrònic (especies@dgcapea.caib.es). També es pot avisar a través de la plataforma observadors de la mar.

La col·laboració és fonamental per a la preservació d’aquesta espècie tan emblemàtica i que es troba en una situació crítica.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt