Ara llegint
El mes de juny dona pas a l’estiu i llueixen les flors

El mes de juny dona pas a l’estiu i llueixen les flors

Entra ja el mes de juny i amb ell flors i plantes, el temps de les roses que ens encisen amb la seva bellesa i olor. La rosa és una flor que ha acompanyat l’home al llarg de segles. Ha estat una flor molt polivalent pel que fa a fer-la servir com a present, ja sigui en festes, obsequis a malats i fins i tot en la pèrdua d’ésser estimats. Amb el pas del anys, l’home ha anat modificant l’estructura de la planta: cossiol, planta trepadora…

La rosa va arribar a Europa de la mà dels monjos benedictins. De fet, sempre als seus jardins, hi havia un espai important reservat per aquesta planta. Avui en dia hi ha una gran diversitat de formes i colors. Cal destacar el poder medicinal i curatiu de les fulles de rosa seques.     

Si posem un grapat de fulles seques dins una tassa, amb un bull d’aigua, tindrem una excel·lent depuratiu de la sang i a l’hora també ens serveix per glopejar  si tenim irritacions dins la boca.  Diuen que el vi de roses anima i enforteix en els casos de cansament i fatiga.

La saba vegetal enforteix les plantes

Per fer créixer les plantes sanes i disposar de força protectora  contra malalties i paràsits, les plantes de jardí necessiten un abastiment equilibrat de nutrients. A més del compost, que segueix essent la base a l’adob biològic, els purins fets a base de plantes representen uns complement molt valuós ja que, amb proporcions equilibrades, proporcionen tots els oligoelements i substàncies més importants per a les plantes. Aquest abonament no sols resulta molt econòmic sinó que és molt sa.

Un adob universal líquid és el compost a base d’ortigues. Posarem les ortigues dins un bol i l’omplirem fins a les tres quartes parts. Hi posarem aigua just fins arribar a un dit del màxim de capacitat. Passats un o dos dies les ortigues comencen a fermentar  i als catorze dies ja estirà llest. Ho sabrem pel seu color obscur i perquè ja no fa escuma. A partir d’aquest moment ja es pot utilitzar una altra vegada diluït ja serveix per abona tot tipus de de verdures, fruitals i plantes ornamentals.   

Un roser en un jardí urbà.

 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt