Ara llegint
El porc negre mallorquí obté l’autorització per usar el logotip de Raça Autòctona i distingir-se davant el consumidor

El porc negre mallorquí obté l’autorització per usar el logotip de Raça Autòctona i distingir-se davant el consumidor

L’Associació de Ramaders de Porc Negre Mallorquí Selecte, entitat reconeguda per a la gestió del Llibre Genealògic d’aquesta raça, ha rebut el vistiplau del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació per utilitzar el logotip Raça Autòctona 100% a la carn i derivats que provenguin d’aquest ramat.

El porc negre és un dels animals domèstics que poblen les Illes Balears de més antic, i es va mantenir com la base de l’economia agrària i ramadera de subsistència fins ben entrat el segle XIX.

Com passa amb les races més antigues, hi ha diverses teories sobre l’origen del porc negre. La més generalitzada assumeix que aquesta raça és el resultat de la influència progressiva de races cèltiques i races ibèriques. Hi ha experts, però, que consideren que la influència esmentada actuà sobre una raça d’origen asiàtic arribada al nostre arxipèlag amb els primers pobladors.

Sigui com sigui, fins a la primera meitat del segle XX aquesta era pràcticament l’única raça porcina a Mallorca, adaptada a les condicions de l’illa a base de segles d’evolució després de ser introduïda pels primers pobladors.

L’Associació de Ramat Porcí de PIMEM ha qualificat avui de “bona notícia” aquesta incorporació. Segons Antoni Mestre Sansó, president d’aquesta entitat, “és un fet que ajudarà al consumidor que, en tot moment, podrà saber quin producte compra i s’evitarà així l’engany que, tot sigui dit, ha estat massa freqüent”.

La decisió del Ministeri afecta tant la carn com els productes derivats del porc negre. Mestre ha explicat que era molt freqüent que es venessin porcelles que no eren de porc negre com si ho fossin i ara té l’esperança que aquest distintiu contribuirà a acabar amb l’engany.

D’altra banda, el mateix Antoni Mestre ha explicat que la situació del sector és “molt difícil” perquè el consum de porc negre anava associat a les trobades familiars que ara no es celebren amb la mateixa freqüència. “L’arribada de la pandèmia ho ha distorsionat tot”, ha comentat.

L’associació de PIMEM xifra la baixada del consum de porcelleta entre un 15% i un 20% respecte de les xifres de 2019, anteriors de l’arribada de la pandèmia. Mestre explica que l’hàndicap amb el qual treballa el sector és que “la nostra indústria no es pot aturar per difícil que sigui la situació, i això sempre ens complica molt les coses”.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt