Ara llegint
El preu de la garrova, rodejat d’incertesa. L’esplet pot quedar a l’arbre sense collir

El preu de la garrova, rodejat d’incertesa. L’esplet pot quedar a l’arbre sense collir

El preu de la garrova, rodejat d'incertesa. L'esplet pot quedar a l'arbre sense collir

A tres setmanes de l’inici de la collita de la garrova, aquest or negre del fora vila balear encara no té preu fixat i la campanya està rodejada d’incertesa i molts interrogants que encara ningú no és capaç de respondre. El que és cert és que els 2 euros que s’arribaren a pagar l’any passat per quilogram de garrova, o els 1’5 de l’any 2021, són ara mateix un miratge.

Tothom veu que aquests dies les garroves comencen a pintar-se de negre i que, inexorablement, s’apropa el dia que s’haurà d’escometre la tasca d’espolsar els garrovers i collir el seu fruit. Miquel Gual, president de la Cooperativa de segon grau Camp Mallorquí, també n’és conscient, i diu que la situació “també pinta negre”. Gran part de la producció pot quedar enguany sense collir.

I és que, en aquest moment, ningú no és capaç de posar preu a la garrova. La caiguda en picat de la demanda de garrova i garroví duu com a conseqüència que ningú no s’atreveixi a fixar un preu al producte, per evitar enganxar-se els dits.

“A resultes”

Per això, tot fa pensar que s’anirà “a resultes”. Això vol dir que les cooperatives agrícoles recolliran la garrova proporcionada pels pagesos, l’intentaran vendre al millor preu possible i després pagaran al pagès en funció del preu obtingut. D’aquesta manera s’eviten un desastre econòmic. Però el productor va a les cegues que cull.

Miquel Gual explica que qui té pitjor situació són les empreses que tenen encara estoc de garrova de l’any passat, perquè l’abonaren a un preu molt elevat al pagès i enguany li hauran de donar sortida al preu que finalment fixi el mercat. Les pèrdues poden ser molt quantioses.

Precisament l’espet de garrova d’aquest 2023 és molt abundant i la climatologia ha volgut que el fruit estigui a punt aproximadament dins la tercera setmana d’agost. Serà aleshores quan el sector sí que intentarà donar una resposta al pagès i aquest sabrà si el preu està per damunt o per davall les despeses que suposa produir garrova.

En qualsevol cas, els 2 euros de l’any passat són ara un miratge. L’euro o euro i mig de fa dos anys és un somni. I sembla que també els 70 cèntims que es pagaven durant els primers mesos d’aquest 2023 són un objectiu inassolible. Tot això si l’aparell que dona sortida al producte realment en necessita.

Molta de la garrova, per tant, pot quedar enguany a l’arbre i els productors i collidors no faran enguany l’agost, com els darrers tres o quatre anys. L’or negre del fora vila balear ha fet un catacrac.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt