Ametlla de Mallorca triplica els seus beneficis i es converteix en el relleu de la garrova
L’any 2023 ha estat un any de rècord per a la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Ametlla de Mallorca, que ha aconseguit un valor de comercialització total d’1,09 milions d’euros. Aquesta xifra suposa més del triple dels 343.645 euros obtinguts l’any anterior. Durant aquesta campanya es van recollir 986,84 tones d’ametlla de Mallorca IGP amb clovella, un increment d’un 11% respecte a les 889,84 tones recollides el 2022. D’aquestes, es van comercialitzar un total de 64,47 tones d’ametlla sense clovella, un 57% més que les 41 tones de l’any anterior.
D’aquesta manera, l’ametlla pren protagonisme al garrover, que durant els tres darrers anys havia assolit preus molt interessants per al productor. Malgrat que encara no s’han donat a conèixer preus per a l’actual temporada, aquests no estaran tan inflats com les campanyes precedents.
La sortida de l’ametlla
La distribució d’aquest producte ha estat majoritàriament local, amb un 81,22% (52,36 tones) destinat al consum a les Illes Balears. La resta, un 18,73% (12,08 tones), es va exportar: 1,75 tones a la resta d’Espanya i 10,33 tones a altres països de la Unió Europea. Els preus mitjans de l’Ametlla de Mallorca IGP van ser de 15,32 euros per quilo per a l’ametlla crua i de 17,90 euros per quilo per a l’ametlla torrada.
El Consell Regulador de la IGP atribueix aquest creixement a diversos factors, incloent l’entrada d’una nova empresa amb una forta capacitat de comercialització, tant a nivell nacional com internacional, així com la consolidació de les empreses existents i un augment del coneixement i demanda del producte per part del públic.
Per a Miquel Riera, president de la IGP, les dades “demostren que anem pel bon camí, el de la qualitat i l’associació entre productors per ser eficaços i posicionar-nos millor al mercat”.
Més explotacions inscrites
A més, el 2023 va concloure amb un total de 301 explotacions agrícoles inscrites a la IGP, un increment del 11,5% respecte a les 270 del 2022. La superfície total d’ametllerar també va créixer un 14,32%, arribant a les 4.478 hectàrees en comparació a les 3.917 hectàrees de l’any anterior. Aquest creixement, segons Riera, és “molt positiu per al manteniment del paisatge tradicional d’ametllers, tan valuós per a la nostra illa, però també perquè demostra que continua havent-hi interès en aquest cultiu”.
Actualment, la IGP Ametlla de Mallorca compta amb 11 indústries associades i 18 operadors inscrits en els diversos registres, incloent envasadors, manipuladors, magatzemistes, torradors, trencadors i peladors. Això reflecteix la diversificació i especialització del sector, amb algunes indústries inscrites en múltiples registres alhora.
Foto: Ametlla de Mallorca.