Ara llegint
El producte local recupera majoritàriament les xifres d’abans de la pandèmia

El producte local recupera majoritàriament les xifres d’abans de la pandèmia

El producte local recupera majoritàriament les xifres d'abans de la pandèmia

El director general de Polítiques per a la Sobirania Alimentària, Aram Ortega, ha comparegut aquest dijous davant la comissió d’Economia del Parlament de les Illes Balears per explicar les polítiques que durà a terme fins al final d’aquesta legislatura i totes les que s’han realitzat fins ara.

Ortega ha volgut destacar, en primer lloc, la importància de seguir amb la línia d’impuls a les marques de qualitat (DOs i IGPs), assegurant que “gràcies a la feina que s’ha fet des de la conselleria i per part de tot el sector” bona part del producte local “té ja millors xifres que abans de la Covid”. I es que, al 2021, el total de marques de qualitat de les Balears van vendre fins a 11.454 tones d’aliments per un valor de 83 milions d’euros.

En aquest sentit, el director general ha posat com a exemples els vins de les Illes, que al 2021 es van vendre ja més que al 2019; el formatge DOP Mahón-Menorca, que es va vendre també un 5’4% més que al 2019; l’Oli d’Eivissa, del què es van produïr 8.000 litres més que al 2019; o la Sobrassada de Porc Negre, amb un 9’2% més de vendes respecte al 2019.

Ortega també ha valorat molt positivament l’augment en més d’un 20% de les explotacions agroalimentàries al programa i segell de Venda Directa sense intermediaris.

Un programa que, segons ha explicat, es seguirà reforçant i que ara també permet que es puguin agrupar diferents productes a un mateix punt de venda. A més, ha afegit, s’ha creat una llegenda a l’aplicació de Google Maps “per facilitar al consumidor l’accés a la informació i localització dels diferents punts”, es modificaran els logos segons demanda i es faran cursos de formació sobre el programa.

D’altra banda, ha explicat que s’està elaborant un nou estudi de mercats “per conèixer la percepció de la clientela”, i que engloba grans superfícies, supermercats i mercats locals, i que també recollirà valoracions sobre el producte local i les marques de qualitat.

A la vegada, Ortega ha anunciat que s’està començant a treballar en una campanya de promoció del producte local i de temporada per al 2023, “amb l’objectiu de promoure el seu consum, amb un cost menor i de més qualitat, i per incentivar un consum més d’acord amb les necessitats”, ha dit. També ha afegit que es participarà al concurs HORECA per revaloritzar el peix “descartable” i que es vol revaloritzar. Joves estudiants de cuina, assessorats per cuiners, elaboraran receptes amb espècies de peix típiques de les illes que ara són poc conegudes, però que tradicionalment han tingut un valor destacat a la gastronomia balear.

Ortega també ha destacat, segons ha dit, l’èxit de ‘Mallorca al Plat’, un programa pilot amb l’objectiu de generar cadenes de comercialització entre càterings i menjadors escolars i productors locals, “per plantejar menús més equilibrats i sans a les escoles participants, i poder replicar posteriorment l’experiència en altres menjadors escolars”, ha explicat. Per últim, el director general ha conlòs dient que es continuarà amb el Pla de Control de Qualitat per a 2023 des de l’IQUA, amb l’objectiu de “protegir i controlar les diferents marques de qualitat, i enfocat en els productes estratègics del nostre sector com poden ser vins, mel, olis, llet i productes carnis”, així com també l’aplicació i desenvolupament de la nova Llei de la Cadena Alimentària “per avançar cap a la garantia d’uns preus justos per al productor” i per evitar fraus i abusos dins les diferents baules de la cadena. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt