Ara llegint
El sector de la fruita seca: recuperar el 25% de la superfície perduda i lluitar contra la Xylella

El sector de la fruita seca: recuperar el 25% de la superfície perduda i lluitar contra la Xylella

El sector de la fruita seca: recuperar el 25% de la superfície perduda i lluitar contra la Xylella

El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha clausurat avui la Jornada Tècnica d’Ametller en Binissalem, una trobada organitzada pels Productors Mallorquins de Fruits Secs -presidit per Ignacio Deyà- i en el qual s’ha reafirmat el compromís de la conselleria per continuar “amb més empenta” amb l’execució del Pla de Reestructuració del sector, un pla que té com a objectiu “valorar la producció de la fruita seca com a sector agrari estratègic de les Illes Balears i, d’aquesta manera, contribuir a ajudar al relleu generacional en el sector i millorar la renda agrària”.

Cal recordar que el Pla de reestructuració del sector de la Fruita Seca, que es desenvoluparà durant tot el període de la PAC, és a dir, fins a 2027, compta amb un pressupost total de 28 milions d’euros.

En aquest sentit, el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, ha explicat durant l’encontre les sis línies principals de feina com són la recuperació de la superfície de cultiu de l’ametlla en almenys el 25% de la superfície perduda, “i augmentar el volum de producció tant d’ametlla com de garrofa, donant suport així al desenvolupament de les infraestructures agràries que permeten el seu desenvolupament”.

La segona línia de feina és continuar aplicant el Pla de Contenció de la Xylella fastidiosa, i el compliment de les responsabilitats i obligacions derivades d’aquest, i mantenir activa la Xarxa d’Alerta de Sanitat Vegetal “per poder actuar davant qualsevol altra amenaça”.

Quant al tercer objectiu, es tracta de desenvolupar una estratègia de recerca i innovació en el sector del fruit sec per donar resposta als problemes i reptes als quals s’enfronta, i que articuli els esforços de l’administració agrària, el sector privat, els centres de recerca i la mateixa recerca desenvolupada pel sector.

La quarta eina està centrada a augmentar el valor agregat de la producció obtinguda d’ametlla i la garrofa, tant en el preu del producte primari, com a través de la transformació i valorització de les produccions a través d’indústria associada innovadora amb una repercussió directa en l’increment de la renda agrària.

A més, el Pla de reestructuració del sector de la Fruita Seca inclou la millora dels sistemes de producció en el sector de les fruites seques a partir de l’enfortiment de la transferència tecnològica i de coneixement, la formació i l’assessorament en finca, i de manera especial, enfortint la resiliència i adaptació al canvi climàtic i la seva possible transformació cap a la producció ecològica.

I, en darrer lloc, enfortir les estructures organitzatives i de comercialització, especialment cooperatives, SATs i OPFHs, vinculades al sector de les fruites seques d’Illes Balears garantint el funcionament transparent de la cadena de valor.

Aquesta jornada tècnica ha comptat amb la col·laboració de la IGP Ametlla de Mallorca i Cooperatives Agro-Alimentàries de les Illes Balears i amb el suport de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt