Ara llegint
Els veterinaris arranquen la vacunació d’ovelles i vaques contra la llengua blava

Els veterinaris arranquen la vacunació d’ovelles i vaques contra la llengua blava

Els veterinaris han iniciat avui dematí la campanya de vaccinació de la llengua blava. Les primeres dosis del vaccí BLUEVACBTV 4 s’han inoculat a animals de la finca de Son Maixella, a Valldemossa, a càrrec de veterinaris dels Serveis de Millora Agrària i Pesquera (SEMILLA). La campanya de vaccinació del bestiar s’ha iniciat aquest dilluns i s’espera tenir el bestiar vaccinat a finals del mes d’octubre.

Es vaccinaran totes les explotacions d’oví i boví inscrites al cens ramader i els vaccins no suposaran cap cost per als ramaders. Pel que fa als animals no inscrits al cens ramader, seran igualment vaccinats per SEMILLA, que activarà un registre provisional i un termini de temps concret per a la inscripció de l’explotació.

Els veterinaris de les Associacions de Defensa Sanitària (ADS) s’encarregaran de la vaccinació de les explotacions inscrites a aquestes associacions, i es prioritzarà la immunització de les explotacions que tenen necessitat de moure els animals fora de les Balears i les que tinguin un cens major d’animals. Els veterinaris contractats pels Serveis de Millora Agrària i Pesquera (SEMILLA), de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, vaccinaran el bestiar de les explotacions no inscrites a les ADS i prioritzaran les explotacions que tinguin la necessitat de moure animals cap a fora de les Balears.

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha visitat la finca on s’ha iniciat aquesta campanya de vaccinació. De la Concha ha explicat que tota la feina «s’ha fet de manera molt àgil, ja que fa tan sols dotze dies es va declarar oficialment el brot i, aquest dilluns, ja s’ha començat la vaccinació».

A més, ha remarcat que la llengua blava «no implica cap risc per als humans, ni pel que fa al consum de carn o llet d’animals infectats». La consellera ha afegit que la llengua blava «estava erradicada a Espanya i, per tant, és molt important que el focus no s’estengui, ni tan sols cap a la Península». També hi ha estat present el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, que ha explicat que «el ritme de propagació no és gaire accelerat i els contagis es localitzen a la meitat nord de Mallorca». Segons ha detallat, «Menorca, per ara, no ha comunicat explotacions amb simptomatologia».

Per illes

A Mallorca, es vaccinaran primer els municipis limítrofs amb els quals han tingut focus declarats; a continuació, s’iniciarà la vaccinació des d’aquests municipis cap als municipis amb focus, i, finalment, des dels municipis limítrofs cap als municipis sense focus. La vaccinació a Menorca es farà de Ciutadella cap a Maó. A Eivissa i Formentera, es vaccinarà sense establir zones prioritàries.

Els vaccins de la llengua blava van arribar a Mallorca el passat divendres. Es tracta de 500.000 dosis que permetran vaccinar tot el bestiar censat: 208.000 ovins, 22.500 bovins, més els animals de reposició.

La llengua blava no és una zoonosi i no afecta les persones. A més, no representa cap risc per als consumidors, ni tan sols pel que fa a la carn i a la llet d’animals infectats.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt